lkml.org 
[lkml]   [2018]   [Aug]   [9]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: linux: sata_nv: adma support
On Thursday 10 May 2018 15:51:57 Pali Rohár wrote:
> On Tuesday 04 August 2015 20:06:57 Pali Rohár wrote:
> > On Monday 03 August 2015 05:02:15 Robert Hancock wrote:
> > > On Sun, Aug 2, 2015 at 3:08 AM, Pali Rohár <pali.rohar@gmail.com>
> > > wrote:
> > > > On Sunday 02 August 2015 03:45:32 Robert Hancock wrote:
> > > >> On Sat, Aug 1, 2015 at 2:09 PM, Pali Rohár <pali.rohar@gmail.com>
> > > >>
> > > >> wrote:
> > > >> > On Thursday 25 December 2014 07:22:13 Robert Hancock wrote:
> > > >> >> On Tue, Dec 23, 2014 at 1:51 PM, Pali Rohár
> > > >> >> <pali.rohar@gmail.com>
> > > >> >>
> > > >> >> wrote:
> > > >> >> > Hello,
> > > >> >> >
> > > >> >> > I have nvidia nforce4 motherboard with nvidia sata
> > > >> >> > controller:
> > > >> >> >
> > > >> >> > 00:07.0 IDE interface [0101]: NVIDIA Corporation CK804 Serial
> > > >> >> > ATA Controller [10de:0054] (rev f3)
> > > >> >> > 00:08.0 IDE interface [0101]: NVIDIA Corporation CK804 Serial
> > > >> >> > ATA Controller [10de:0055] (rev f3)
> > > >> >> >
> > > >> >> > I manually enabled adma mode (which is disabled by default)
> > > >> >> > by adding sata_nv.adma=1 to grub cmdline. In git history I
> > > >> >> > found that enabling adma mode includes NCQ support and
> > > >> >> > reduced CPU overhead. It looks like adma mode is working,
> > > >> >> > but at every boot I see one same error message in dmesg:
> > > >> >> >
> > > >> >> > [ 16.823514] ata1.00: exception Emask 0x1 SAct 0x0 SErr 0x0
> > > >> >> > action 0x0
> > > >> >> > [ 16.823520] ata1.00: CPB resp_flags 0x11: , CMD error
> > > >> >> > [ 16.823524] ata1.00: failed command: SET FEATURES
> > > >> >> > [ 16.823530] ata1.00: cmd
> > > >> >> > ef/05:fe:00:00:00/00:00:00:00:00/40 tag 16
> > > >> >> > [ 16.823530] res
> > > >> >> > 51/04:fe:00:00:00/00:00:00:00:00/40 Emask 0x1 (device error)
> > > >> >> > [ 16.823533] ata1.00: status: { DRDY ERR }
> > > >> >> > [ 16.823535] ata1.00: error: { ABRT }
> > > >> >> >
> > > >> >> > When adma is disabled then this error message is not
> > > >> >> > generated.
> > > >> >>
> > > >> >> It looks like something is trying to issue a command to disable
> > > >> >> APM power management on the drive, and the command fails
> > > >> >> (likely because it doesn't support that command). I'm not sure
> > > >> >> where that would be coming from - I'm pretty sure the kernel
> > > >> >> doesn't issue that command itself. Something that's part of
> > > >> >> your distro perhaps?
> > > >> >>
> > > >> >> I don't know why it would only be failing in ADMA mode either,
> > > >> >> though depending on where the command is coming from, maybe
> > > >> >> it's not being issued otherwise for some reason?
> > > >> >>
> > > >> >> > What does that error message means? It is critical? What is
> > > >> >> > that command SET FEATURES doing? Are there any problems with
> > > >> >> > adma mode on nforce4 motherboards? Because I did not see any
> > > >> >> > problems (except that one error message).
> > > >> >> >
> > > >> >> > --
> > > >> >> > Pali Rohár
> > > >> >> > pali.rohar@gmail.com
> > > >> >
> > > >> > Hello,
> > > >> >
> > > >> > now after long time I did more investigation and that error is
> > > >> > reported for every connected HDD. I identified that it comes
> > > >> > from udev script
> > > >> >
> > > >> > /lib/udev/rules.d/85-hdparm.rules
> > > >> >
> > > >> > which just call script /lib/udev/hdparm for every one connected
> > > >> > HDD.
> > > >> >
> > > >> > Script /lib/udev/hdparm just call:
> > > >> > /sbin/hdparm -B254 $DRIVE
> > > >> >
> > > >> > And that -B254 cause above error message in dmesg log. Output
> > > >> > from
> > > >> >
> > > >> > hdparm is:
> > > >> > /dev/sda:
> > > >> > setting Advanced Power Management level to 0xfe (254)
> > > >> > APM_level = not supported
> > > >> >
> > > >> > Any idea why in ADMA mode it cause above error (APM unsupported)
> > > >> > and in non ADMA mode it is working fine? Maybe APM ATA commands
> > > >> > should not be sent via ADMA?
> > > >> >
> > > >> > Here is another output:
> > > >> > $ sudo hdparm -I /dev/sda | grep -i power
> > > >> >
> > > >> > * Power Management feature set
> > > >> >
> > > >> > Power-Up In Standby feature set
> > > >> >
> > > >> > * SET_FEATURES required to spinup after power up
> > > >> > * Host-initiated interface power management
> > > >>
> > > >> The "set features" command is a non-data command so based on our
> > > >> current knowledge, it should work in ADMA mode. However, these
> > > >> NVIDIA SATAs are black boxes, and rather buggy ones at that, so
> > > >> it's possible there's an unknown issue there.
> > > >
> > > > Maybe I should note that hdparm -I did not generated any error
> > > > message. I post is here because it show "Power Management feature
> > > > set" is supported by HDD. This indicate that HDD supports -B (APM)
> > > > command, right?
> > >
> > > As far as I know, yes.
> > >
> > > >> The easiest way to test that would be to take out the condition
> > > >> check for qc->tf.protocol == ATA_PROT_NODATA in
> > > >> nv_adma_use_reg_mode in drivers/ata/sata_nv.c. That would force
> > > >> it to disable ADMA for all non-data commands.
> > > >
> > > > Ok, as now I have just SSH access to that machine, I will do kernel
> > > > patching later (when I have physical access to it).
> > > >
> > > >> I really don't know why Ubuntu is disabling APM on all drives on
> > > >> bootup however. Especially for laptops, that seems like a silly
> > > >> thing to do explicitly. Sounds like one of the silly things
> > > >> Ubuntu is known to do without consulting people.
> > > >
> > > > Looks like this comes from upstream udev/systemd project :-(
> > > > Anyway, for laptops on battery ubuntu has another set of scripts
> > > > which turn on APM (based on connected/disconnected AC adapter).
> > >
> > > There's no such scripts in Fedora, so either they removed it, or it's
> > > something that either Debian or Ubuntu has added in.
> > >
> > > > That udev script which turn off APM is called when any disk is
> > > > attached to system (so at boot time it is called for every one
> > > > disk).
> > > >
> > > > Now I just masked that udev script and it is no longer called...
> > > >
> > > > Anyway if I call hdparm -B /dev/sda I get output:
> > > >
> > > > APM_level = not supported
> > > >
> > > > And important is that there is no error message in dmesg. I get it
> > > > only if I call hdparm -B with parameter (set option). But APM
> > > > should be supported, right?
> > >
> > > Does the get command work without ADMA enabled?
> >
> > I requested to boot that machine with turned off ADMA. I verified it is
> > turned off as I found sata_nv.adma=0 in /proc/cmdline and file
> > /sys/module/sata_nv/parameters/adma contains big N.
> >
> > I called hdparm:
> >
> > $ sudo hdparm -B254 /dev/sda
> >
> > /dev/sda:
> > setting Advanced Power Management level to 0xfe (254)
> > HDIO_DRIVE_CMD failed: Input/output error
> > APM_level = not supported
> >
> > It failed, but I do not see any error message in dmesg. There is nothing
> > new in dmesg.
> >
> > So looks like I'm not able to set APM... But why in ADMA mode it
> > generates some error and in non ADMA mode no error? Strange!
> >
>
> Hi Robert!
>
> After long time I tested it again. I have there two SATA disks connected
> to that computer. Running hdparm -B (without number) just print "not
> supported" and hdparm -B254 still cause above kernel dmesg error.
>
> But second disk print via hdparm -B current APM level and via -B<num> I
> can set a new APM level. And it does not print any error (nor in dmesg
> or on stdout).
>
> Therefore first disk probably does not support APM and above kernel
> dmesg error is caused only when I'm trying to set APM level on disk
> without APM support.
>
> So... is not this problem in kernel libata or sata_nv modules which
> parses error messages for unsupported operations?

Tejun, you are libata maintainer, can you look or check if this is a
problem in kernel's libata? I guess that this is problem in propagating
APM errors. At least disk without APM support should not cause such
errors...

--
Pali Rohár
pali.rohar@gmail.com

\
 
 \ /
  Last update: 2018-08-09 13:49    [W:0.076 / U:34.772 seconds]
©2003-2018 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site