lkml.org 
[lkml]   [2018]   [Aug]   [27]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
From
SubjectRe: [PATCH v2 00/40] Tegra SDHCI add support for HS200 and UHS signaling
Date
On Mon, 2018-08-27 at 17:50 +0200, Thierry Reding wrote:
> On Mon, Aug 27, 2018 at 02:10:58PM +0000, Marcel Ziswiler wrote:
> > On Fri, 2018-08-10 at 21:08 +0300, Aapo Vienamo wrote:
> > > Hi all,
> > >
> > > This series implements support for faster signaling modes on
> > > Tegra
> > > SDHCI controllers. This series consist of several parts: changes
> > > requried for 1.8 V signaling and pad control, pad calibration,
> > > and
> > > tuning. Following earlies patch sets have been merged into this
> > > larger set: "Tegra PMC pinctrl pad configuration", "Tegra SDHCI
> > > enable
> > > 1.8 V signaling on Tegar210 and Tegra186", "Tegra SDHCI update
> > > the
> > > padautocal procedure". Also the patches for enabling SDHCI tuning
> > > are added.
> >
> > I tried your tkln/hs200 branch on Colibri T20, Apalis/Colibri T30
> > and
> > Apalis TK1. It at least does not seem to make things any worse but
> > HS200 on TK1 still seems to behave strangely. During boot I do get
> > the
> > following message (mmc0 being the SDHCI instance of one of them SD
> > card
> > slots):
> >
> > [ 3.238360] mmc0: Internal clock never stabilised.
> > [ 3.243183] mmc0: sdhci: ============ SDHCI REGISTER DUMP
> > ===========
> > [ 3.249649] mmc0: sdhci: Sys addr: 0x00000000 |
> > Version: 0x00000303
> > [ 3.256138] mmc0: sdhci: Blk size: 0x00000000 | Blk
> > cnt: 0x00000000
> > [ 3.262657] mmc0: sdhci: Argument: 0x00000000 | Trn mode:
> > 0x00000000
> > [ 3.269119] mmc0: sdhci: Present: 0x01fb00f0 | Host ctl:
> > 0x00000000
> > [ 3.275580] mmc0: sdhci: Power: 0x0000000f | Blk
> > gap: 0x00000000
> > [ 3.282041] mmc0: sdhci: Wake-up: 0x00000000 |
> > Clock: 0x00000401
> > [ 3.288485] mmc0: sdhci: Timeout: 0x00000000 | Int stat:
> > 0x00000000
> > [ 3.295037] mmc0: sdhci: Int enab: 0x00ff0003 | Sig enab:
> > 0x00fc0003
> > [ 3.301559] mmc0: sdhci: AC12 err: 0x00000000 | Slot int:
> > 0x00000000
> > [ 3.308022] mmc0: sdhci: Caps: 0x376fd080 |
> > Caps_1: 0x10000f70
> > [ 3.314527] mmc0: sdhci: Cmd: 0x00000000 | Max curr:
> > 0x00000000
> > [ 3.321159] mmc0: sdhci: Resp[0]: 0x00000000 |
> > Resp[1]: 0x00000000
> > [ 3.327642] mmc0: sdhci: Resp[2]: 0x00000000 |
> > Resp[3]: 0x00000000
> > [ 3.334144] mmc0: sdhci: Host ctl2: 0x00000000
> > [ 3.338613] mmc0: sdhci: ADMA Err: 0x00000000 | ADMA Ptr:
> > 0x00000000
> > [ 3.345110] mmc0: sdhci:
> > ============================================
> >
> > And it subsequently stalls waiting for interrupt for more than 8
> > seconds before continuing to mount the rootfs as follows (mmc2
> > being
> > the SDHCI instance of the eMMC):
> >
> > [ 4.874017] tegra-hdmi 54280000.hdmi: cannot set audio to 48000
> > Hz
> > at 297000000 Hz pixel clock
> > [ 13.930136] mmc2: Timeout waiting for hardware interrupt.
> > [ 13.935603] mmc2: sdhci: ============ SDHCI REGISTER DUMP
> > ===========
> > [ 13.942071] mmc2: sdhci: Sys addr: 0x00000000 |
> > Version: 0x00000303
> > [ 13.948511] mmc2: sdhci: Blk size: 0x00007080 | Blk
> > cnt: 0x00000001
> > [ 13.954948] mmc2: sdhci: Argument: 0x00000000 | Trn mode:
> > 0x00000013
> > [ 13.961385] mmc2: sdhci: Present: 0x01fb00f0 | Host ctl:
> > 0x00000031
> > [ 13.967821] mmc2: sdhci: Power: 0x00000001 | Blk
> > gap: 0x00000000
> > [ 13.974263] mmc2: sdhci: Wake-up: 0x00000000 |
> > Clock: 0x00000007
> > [ 13.980692] mmc2: sdhci: Timeout: 0x0000000e | Int stat:
> > 0x00000000
> > [ 13.987119] mmc2: sdhci: Int enab: 0x02ff000b | Sig enab:
> > 0x02fc000b
> > [ 13.993546] mmc2: sdhci: AC12 err: 0x00000000 | Slot int:
> > 0x00000000
> > [ 13.999974] mmc2: sdhci: Caps: 0x376fd080 |
> > Caps_1: 0x10000f70
> > [ 14.006415] mmc2: sdhci: Cmd: 0x0000153a | Max curr:
> > 0x00000000
> > [ 14.012845] mmc2: sdhci: Resp[0]: 0x00000b00 |
> > Resp[1]: 0x048062bf
> > [ 14.019272] mmc2: sdhci: Resp[2]: 0x314a8000 |
> > Resp[3]: 0x00000240
> > [ 14.025697] mmc2: sdhci: Host ctl2: 0x0000000b
> > [ 14.030132] mmc2: sdhci: ADMA Err: 0x00000000 | ADMA Ptr:
> > 0xfbc6b208
> > [ 14.036561] mmc2: sdhci:
> > ============================================
> > [ 14.044332] mmc2: new HS200 MMC card at address 0001
> > [ 14.050656] mmcblk2: mmc2:0001 016G30 14.7 GiB
> > [ 14.056376] mmcblk2boot0: mmc2:0001 016G30 partition 1 4.00 MiB
> > [ 14.063563] mmcblk2boot1: mmc2:0001 016G30 partition 2 4.00 MiB
> > [ 14.069589] mmcblk2rpmb: mmc2:0001 016G30 partition 3 4.00 MiB,
> > chardev (247:0)
> > [ 14.078260] mmcblk2: p1 p2
> >
> > After that it actually seems to work quite nicely:
> >
> > root@apalis-tk1-mainline:~# cat /sys/kernel/debug/mmc2/ios
> > clock: 200000000 Hz
> > actual clock: 163200000 Hz
> > vdd: 21 (3.3 ~ 3.4 V)
> > bus mode: 2 (push-pull)
> > chip select: 0 (don't care)
> > power mode: 2 (on)
> > bus width: 3 (8 bits)
> > timing spec: 9 (mmc HS200)
> > signal voltage: 1 (1.80 V)
> > driver type: 0 (driver type B)
> > root@apalis-tk1-mainline:~# hdparm -t /dev/mmcblk2
> >
> > /dev/mmcblk2:
> > Timing buffered disk reads: 408 MB in 3.01 seconds = 135.39
> > MB/sec
> >
> > Have you ever observed similar behaviour? What could cause this?
> >
> > Anybody else tried it on TK1?
>
> I can't reproduce this on Jetson TK1. Things boot normally and I
> don't
> see the controllers switch into HS200 for either eMMC or SD card.
>
> Did you update the device tree to enable HS200 on Apalis?

Yes, sorry. I forgot to mention that I added the mmc-hs200-1_8v
property to my eMMC's sdhci node.

> Aapo, isn't there a mechanism to prevent HS200 on devices where it
> hasn't explicitly been tested (and enabled)? I thought we had
> discussed
> that this was going to depend on pinmux DTS entries, but I can't find
> the actual code where any of that would be checked. I only see
> checking
> NVQUIRK_NEEDS_PAD_CONTROL in
> tegra_sdhci_is_pad_and_regulator_valid(),
> but since we don't enable that quirk on Tegra124, it would seem to me
> that we always enable fast modes on boards that don't need pad
> control.
> Is that really what we want?
>
> Also, if the above is correct, then why am I not seeing faster modes
> getting enabled on Jetson TK1?
>
> Thierry
\
 
 \ /
  Last update: 2018-08-27 23:36    [W:0.106 / U:6.872 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site