lkml.org 
[lkml]   [2017]   [Nov]   [27]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: thinkpad x60: sound problems in 4.15-rc1 was Re: thinkpad x60: sound problems in 4.14.0-next-20171114
On Mon 2017-11-27 19:35:32, Takashi Iwai wrote:
> On Mon, 27 Nov 2017 19:31:51 +0100,
> Pavel Machek wrote:
> >
> > On Mon 2017-11-27 17:33:28, Takashi Iwai wrote:
> > > On Mon, 27 Nov 2017 17:30:11 +0100,
> > > Pavel Machek wrote:
> > > >
> > > > On Wed 2017-11-15 12:11:20, Pavel Machek wrote:
> > > > > On Wed 2017-11-15 11:43:34, Takashi Iwai wrote:
> > > > > > On Wed, 15 Nov 2017 11:05:33 +0100,
> > > > > > Pavel Machek wrote:
> > > > > > >
> > > > > > > Hi!
> > > > > > >
> > > > > > > There are some sound problems in 4.14.0-next-20171114:
> > > > > > >
> > > > > > > mplayer shows pictures from video, but does not play.
> > > > > > >
> > > > > > > vlc plays video, but w/o sound
> > > > > > >
> > > > > > > mpg123 works.
> > > > > > >
> > > > > > > Hw is thinkpad X60. Any ideas?
> > > > > >
> > > > > > Nothing comes to my mind for now, sorry.
> > > > > >
> > > > > > Is it a regression, right? There are only few changes in both
> > > > > > HD-audio and ALSA core sides, and they should be fairly harmless.
> > > > >
> > > > > Regression: yes. Reproducible: not sure. It went away after a reboot
> > > > > :-(.
> > > >
> > > > Reappeared, 4.15-rc1.
> > > >
> > > > [ 40.473822] PM: suspend exit
> > > > [ 40.526027] sdhci-pci 0000:15:00.2: Will use DMA mode even though
> > > > HW doesn't fully claim to support it.
> > > > [ 40.569765] e1000e: eth1 NIC Link is Down
> > > > [ 40.578257] sdhci-pci 0000:15:00.2: Will use DMA mode even though
> > > > HW doesn't fully claim to support it.
> > > > [ 40.648476] sdhci-pci 0000:15:00.2: Will use DMA mode even though
> > > > HW doesn't fully claim to support it.
> > > > [ 40.737339] sdhci-pci 0000:15:00.2: Will use DMA mode even though
> > > > HW doesn't fully claim to support it.
> > > > [ 43.018955] wlan0: authenticate with 00:00:00:00:00:01
> > > > [ 43.019072] wlan0: send auth to 00:00:00:00:00:01 (try 1/3)
> > > > [ 43.023955] wlan0: authenticated
> > > > [ 43.031721] wlan0: associate with 00:00:00:00:00:01 (try 1/3)
> > > > [ 43.039733] wlan0: RX AssocResp from 00:00:00:00:00:01 (capab=0x401
> > > > status=0 aid=1)
> > > > [ 43.042712] wlan0: associated
> > > > [ 480.662456] snd_hda_intel 0000:00:1b.0: IRQ timing workaround is
> > > > activated for card #0. Suggest a bigger bdl_pos_adj.
> > >
> > > This message is often superfluous, so don't take this too seriously.
> > >
> > >
> > > > pavel@amd:~$
> > > >
> > > > Again, mplayer has problems, mpg123 works. This time mplayer started
> > > > playing video (w/o sound) after long delay.
> > > >
> > > > Uh. huh. And now problems appeared in mpg123, too, and then went away
> > > > in mpg123 _and_ mplayer. Interesting.
> > > >
> > > > I suspect some pulseaudio fun. chromium always has sound problems,
> > > > then I restart chromium and everything is ok. But something changed in
> > > > -next and 4.15-rc1, because mplayer did not have problems before.
> > >
> > > Hm, there is no code change at all in sound/*. If it happens only in
> > > linux-next, it must be something else...
> >
> > It happened first in -next, now it is in 4.15-rc1.
>
> So you meant a possible regression between 4.14 and 4.15-rc1?

Yes.
Pavel
--
(english) http://www.livejournal.com/~pavelmachek
(cesky, pictures) http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~pavel/picture/horses/blog.html
[unhandled content-type:application/pgp-signature]
\
 
 \ /
  Last update: 2017-11-27 19:44    [W:0.063 / U:15.244 seconds]
©2003-2018 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site