lkml.org 
[lkml]   [2017]   [Jan]   [30]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: [PATCH v3 00/24] i.MX Media Driver
On Fri, Jan 06, 2017 at 06:11:18PM -0800, Steve Longerbeam wrote:
> Philipp Zabel (3):
> ARM: dts: imx6qdl: Add mipi_ipu1/2 multiplexers, mipi_csi, and their
> connections
> add mux and video interface bridge entity functions
> platform: add video-multiplexer subdevice driver
>
> Steve Longerbeam (21):
> [media] dt-bindings: Add bindings for i.MX media driver
> ARM: dts: imx6qdl: Add compatible, clocks, irqs to MIPI CSI-2 node
> ARM: dts: imx6qdl: add media device
> ARM: dts: imx6qdl-sabrelite: remove erratum ERR006687 workaround
> ARM: dts: imx6-sabrelite: add OV5642 and OV5640 camera sensors
> ARM: dts: imx6-sabresd: add OV5642 and OV5640 camera sensors
> ARM: dts: imx6-sabreauto: create i2cmux for i2c3
> ARM: dts: imx6-sabreauto: add reset-gpios property for max7310_b
> ARM: dts: imx6-sabreauto: add pinctrl for gpt input capture
> ARM: dts: imx6-sabreauto: add the ADV7180 video decoder
> UAPI: Add media UAPI Kbuild file
> media: Add userspace header file for i.MX
> media: Add i.MX media core driver
> media: imx: Add CSI subdev driver
> media: imx: Add SMFC subdev driver
> media: imx: Add IC subdev drivers
> media: imx: Add Camera Interface subdev driver
> media: imx: Add MIPI CSI-2 Receiver subdev driver
> media: imx: Add MIPI CSI-2 OV5640 sensor subdev driver
> media: imx: Add Parallel OV5642 sensor subdev driver
> ARM: imx_v6_v7_defconfig: Enable staging video4linux drivers

Hi,

Trying this driver with an imx219 camera (which works with Philipp's
driver) results in not much happening... no /dev/media* node for it,
no subdevs, no nothing. No clues as to what's missing either. Only
messages from imx-media are from registering the various subdevs.

[ 37.444877] imx-media: Registered subdev imx6-mipi-csi2
[ 37.444973] imx-media: Registered subdev imx219 0-0010
[ 38.868740] imx-media: Registered subdev ipu1_ic_prpenc
[ 38.869265] imx-media: Registered subdev ipu1_ic_prpvf
[ 38.869425] imx-media: Registered subdev ipu1_ic_pp0
[ 38.870086] imx-media: Registered subdev ipu1_ic_pp1
[ 38.871510] imx-media: Registered subdev ipu2_ic_prpenc
[ 38.871743] imx-media: Registered subdev ipu1_smfc0
[ 38.873043] imx-media: Registered subdev ipu1_smfc1
[ 38.873225] imx-media: Registered subdev ipu2_ic_prpvf
[ 38.875027] imx-media: Registered subdev ipu2_smfc0
[ 38.875320] imx-media: Registered subdev ipu2_ic_pp0
[ 38.877148] imx-media: Registered subdev ipu2_smfc1
[ 38.877436] imx-media: Registered subdev ipu2_ic_pp1
[ 38.932089] imx-media: Registered subdev camif0
[ 38.956538] imx-media: Registered subdev camif1
[ 38.959148] imx-media: Registered subdev camif2
[ 38.964353] imx-media: Registered subdev camif3
[ 206.502077] imx-media: Registered subdev ipu1_csi0
[ 206.503304] imx-media: Registered subdev ipu1_csi1
[ 206.503814] imx-media: Registered subdev ipu2_csi0
[ 206.504281] imx-media: Registered subdev ipu2_csi1

I also get:

[ 37.200072] imx6-mipi-csi2: data lanes: 2
[ 37.200077] imx6-mipi-csi2: flags: 0x00000200

and from what I can see, all modules from drivers/staging/media/imx/ are
loaded (had to load imx-csi by hand because of the brokenness in the
drivers/gpu/ipu code attaching an device_node pointer after registering
the platform device, which changes what userspace sees in the modalias
file.)

Any clues at what to look at?

--
RMK's Patch system: http://www.armlinux.org.uk/developer/patches/
FTTC broadband for 0.8mile line: currently at 9.6Mbps down 400kbps up
according to speedtest.net.

\
 
 \ /
  Last update: 2017-01-31 01:47    [W:0.920 / U:0.920 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site