lkml.org 
[lkml]   [2014]   [Jun]   [12]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
From
Subjectvideo: X sets brightness to zero after resume
Date
Hi Aaron,

after your commit 0e9f81d3b7c ("ACPI / video: Add systems that should
favour native backlight interface") I have had an regression that every
time after resume the display brightness has been set to zero and I need
to manually set it to non-zero to see something again.

Finally I started to investigate this more closely and it seems that X
sets it to zero for some reason. I added a WARN_ON() and few printks to
brightness_store() in drivers/video/backlight/backlight.c and this is
what I see during resume:

[ 49.228221] ------------[ cut here ]------------
[ 49.228229] WARNING: CPU: 1 PID: 1133 at
drivers/video/backlight/backlight.c:173 brightness_store+0x3c/0x120(
)
[ 49.228230] Modules linked in: ctr ccm uvcvideo videobuf2_core
videodev videobuf2_vmalloc videobuf2_memops fu
se arc4 iwldvm sha256_generic kvm_intel kvm mac80211 snd_hda_codec_hdmi
snd_hda_codec_realtek snd_hda_codec_gene
ric iptable_nat nf_conntrack_ipv4 nf_defrag_ipv4 snd_hda_intel
snd_hda_controller nf_nat_ipv4 nf_nat snd_hda_cod
ec nf_conntrack snd_hwdep snd_pcm_oss iwlwifi snd_mixer_oss snd_pcm
ip_tables x_tables thinkpad_acpi snd_seq_dum
my snd_seq_oss snd_seq_midi snd_rawmidi snd_seq_midi_event snd_seq
cfg80211 snd_timer snd_seq_device snd bnep rfcomm bluetooth psmouse
soundcore nvram ehci_pci ehci_hcd rfkill wmi binfmt_misc ext4 jbd2
mbcache sd_mod fbcon tileblit font bitblit softcursor i915
drm_kms_helper drm cfbcopyarea i2c_algo_bit intel_gtt agpgart i2c_core
video xhci_hcd cfbimgblt cfbfillrect e1000e sdhci_pci sdhci ptp pps_core
mmc_core ahci libahci
[ 49.228281] CPU: 1 PID: 1133 Comm: Xorg Tainted: G W
3.15.0-rc7-wl-ath+ #259
[ 49.228282] Hardware name: LENOVO 2324JB2/2324JB2, BIOS G2ET82WW
(2.02 ) 09/11/2012
[ 49.228283] 0000000000000000 ffffffff817e4000 ffffffff814cbee3
0000000000000000
[ 49.228285] ffffffff810493bc ffff88020e2d1c98 ffff880213bc9f10
0000000000000002
[ 49.228287] ffff8800c5dfc198 ffff88020d7cbf50 ffffffff81290a1c
ffff88020e792800
[ 49.228288] Call Trace:
[ 49.228293] [<ffffffff814cbee3>] ? dump_stack+0x41/0x51
[ 49.228296] [<ffffffff810493bc>] ? warn_slowpath_common+0x8c/0xc0
[ 49.228298] [<ffffffff81290a1c>] ? brightness_store+0x3c/0x120
[ 49.228301] [<ffffffff811d7242>] ? kernfs_fop_write+0x112/0x170
[ 49.228304] [<ffffffff8116791b>] ? vfs_write+0xcb/0x1f0
[ 49.228306] [<ffffffff81167e20>] ? SyS_write+0x50/0xb0
[ 49.228308] [<ffffffff814dd312>] ? system_call_fastpath+0x16/0x1b
[ 49.228309] ---[ end trace a1f60d12df64bdbe ]---
[ 49.228310] brightness=0
[ 49.228310] set brightness to 0

And this is PID 1133:

root 1133 0.7 0.2 131504 20192 tty7 Ss+ 15:16 0:00
/usr/bin/X :0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7
-novtswitch -background none

If I set video.use_native_backlight=0 in kernel command line the problem
goes away. Or if I revert your commit 0e9f81d3b7c the problem also goes
away. Any ideas?

My setup is:

Thinkpad X230
Ubuntu 12.04 64-bit
i3 window manager
xserver-xorg 1:7.6+12ubuntu2

--
Kalle Valo


\
 
 \ /
  Last update: 2014-06-12 16:01    [W:0.048 / U:7.972 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site