lkml.org 
[lkml]   [2012]   [Feb]   [19]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: ahci: sata hotplug doesn't work after suspend
On So 19. Feb - 21:11:33, Jiri Slaby wrote:
> Hi,
>
> ahci hotplug stopped working here. It always worked (-next-20111206 is
> the last known working for sure). I'm using -next and after plugging a
> sata disk in, nothing happens. I don't *think* (in the traffic, it's
> hard to tell for sure) an interrupt is generated either. I also *think*
> that it works before suspend/resume, but not after. (Or maybe uptime
> matters?)
>
> This happens before suspend on plug-in:
> ata3: exception Emask 0x50 SAct 0x0 SErr 0x40d0800 action 0xe frozen
> ata3: irq_stat 0x00000040, connection status changed
> ata3: SError: { HostInt PHYRdyChg CommWake 10B8B DevExch }
> ata3: hard resetting link
> ata3: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
> ata3.00: ATA-8: ST31000528AS, CC38, max UDMA/133
> ata3.00: 1953525168 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32)
> ata3.00: configured for UDMA/133
> ata3: EH complete
> scsi 2:0:0:0: Direct-Access ATA ST31000528AS CC38 PQ: 0 ANSI: 5
> sd 2:0:0:0: [sdc] 1953525168 512-byte logical blocks: (1.00 TB/931 GiB)
> sd 2:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
> sd 2:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 00 3a 00 00
> sd 2:0:0:0: [sdc] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't
> support DPO or FUA
> sdc: sdc1 sdc2
> sd 2:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
>
> After suspend/resume and plug-in, nothing appears in dmesg. Storing "- -
> -" to /sys/class/scsi_host/host*/scan doesn't help. It looks like the
> line is completely dead, because only ata1 and ata2 say "hard resetting
> link" after this (and another two disks are connected there).
>
> I tried 'echo adapter >host_reset', but I get 'write error: Invalid
> argument'.
>
> 00:1f.2 SATA controller [0106]: Intel Corporation 82801IR/IO/IH
> (ICH9R/DO/DH) 6 port SATA Controller [AHCI mode] [8086:2922] (rev 02)
> (prog-if 01 [AHCI 1.0])
> Subsystem: Intel Corporation 82801IR/IO/IH (ICH9R/DO/DH) 6 port
> SATA Controller [AHCI mode] [8086:2922]
> Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop-
> ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
> Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort-
> <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
> Latency: 0
> Interrupt: pin B routed to IRQ 43
> Region 0: I/O ports at cc00 [size=8]
> Region 1: I/O ports at c880 [size=4]
> Region 2: I/O ports at c800 [size=8]
> Region 3: I/O ports at c480 [size=4]
> Region 4: I/O ports at c400 [size=32]
> Region 5: Memory at feb7c800 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
> Capabilities: [80] MSI: Enable+ Count=1/16 Maskable- 64bit-
> Address: fee0100c Data: 4171
> Capabilities: [70] Power Management version 3
> Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA
> PME(D0-,D1-,D2-,D3hot+,D3cold-)
> Status: D0 NoSoftRst+ PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
> Capabilities: [a8] SATA HBA v1.0 BAR4 Offset=00000004
> Capabilities: [b0] Vendor Specific Information: Len=06 <?>
> Kernel driver in use: ahci
>
> Any ideas what that could be?

I suspect this is caused by commit
9ee4f3933930abf5cc34f8e9d69fe0e08c18f602. Maybe you could verify? I
bisected this a couple of days ago but didn't have time to look into it
further. Maybe Lin can help here if this is the problematic commit.

Regards,
Holger


\
 
 \ /
  Last update: 2012-02-19 22:19    [W:0.063 / U:0.116 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site