lkml.org 
[lkml]   [2011]   [Nov]   [11]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
Subjectbttv: tuner doesn't work for radio
Hi Mauro,

I have a Hauppauge Bt878 card with radio tuner. Recent kernels can switch
between TV channels, but the tuner fails for radio. If no channel had been
previously selected, choosing a radio program yields white noise. Otherwise,
if a TV channel was previously selected, I can always hear the previous TV
channel audio, no matter what radio station I tune to.

I've bisected the problem. The commit that breaks things is:

commit cbde689823776d187ba1b307a171625dbc02dd4f
Author: Mauro Carvalho Chehab <mchehab@redhat.com>
Date: Fri Feb 4 10:42:09 2011 -0300

[media] tuner-core: Better implement standby mode

In the past, T_STANDBY were used on devices with a separate radio tuner to
mark a tuner that were disabled. With the time, it got newer meanings.

Also, due to a bug at the logic, the driver might incorrectly return
T_STANDBY to userspace.

So, instead of keeping the abuse, just use a boolean for storing
such information.

We can't remove T_STANDBY yet, as this is used on two other drivers. A
latter patch will address its usage outside tuner-core.

Thanks-to: Devin Heitmueller <dheitmueller@kernellabs.com>
Signed-off-by: Mauro Carvalho Chehab <mchehab@redhat.com>

This is the relevant dmesg output of a kernel one commit before the breakage.

Linux video capture interface: v2.00
i2c-core: driver [tuner] using legacy suspend method
i2c-core: driver [tuner] using legacy resume method
i2c-core: driver [msp3400] using legacy suspend method
i2c-core: driver [msp3400] using legacy resume method
bttv: driver version 0.9.18 loaded
bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
bttv: Bt8xx card found (0).
bttv 0000:06:00.0: PCI INT A -> GSI 21 (level, low) -> IRQ 21
bttv0: Bt878 (rev 2) at 0000:06:00.0, irq: 21, latency: 32, mmio: 0x50001000
bttv0: detected: Hauppauge WinTV [card=10], PCI subsystem ID is 0070:13eb
bttv0: using: Hauppauge (bt878) [card=10,autodetected]
bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=00ffffdb [init]
bttv0: Hauppauge/Voodoo msp34xx: reset line init [5]
tveeprom 16-0050: Hauppauge model 37284, rev B221, serial# 3546046
tveeprom 16-0050: tuner model is Philips FM1216 (idx 21, type 5)
tveeprom 16-0050: TV standards PAL(B/G) (eeprom 0x04)
tveeprom 16-0050: audio processor is MSP3410D (idx 5)
tveeprom 16-0050: has radio
bttv0: Hauppauge eeprom indicates model#37284
bttv0: tuner type=5
msp3400 16-0040: MSP3410D-B4 found @ 0x80 (bt878 #0 [sw])
msp3400 16-0040: msp3400 supports nicam, mode is autodetect
tuner 16-0042: chip found @ 0x84 (bt878 #0 [sw])
tda9887 16-0042: creating new instance
tda9887 16-0042: tda988[5/6/7] found
tuner 16-0061: chip found @ 0xc2 (bt878 #0 [sw])
tuner-simple 16-0061: creating new instance
tuner-simple 16-0061: type set to 5 (Philips PAL_BG (FI1216 and compatibles))
bttv0: registered device video0
bttv0: registered device vbi0
bttv0: registered device radio0
bttv0: PLL: 28636363 => 35468950 .. ok

Please let me know if I can help getting this fixed, e.g. by testing patches.

Cheers,

- Udo
[unhandled content-type:application/pgp-signature]
\
 
 \ /
  Last update: 2011-11-11 22:01    [W:0.029 / U:5.488 seconds]
©2003-2017 Jasper Spaans. hosted at Digital OceanAdvertise on this site