lkml.org 
[lkml]   [2010]   [Mar]   [10]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
SubjectRe: [alsa-devel] [PATCH]Support MCP89 and GT21x hdmi audio
From
On Sun, Mar 7, 2010 at 8:46 PM, Wu Fengguang <fengguang.wu@intel.com> wrote:
> CC Jaroslav, maybe he has some idea on
>
>        pcm_hw.c: snd_pcm_hw_delay() SNDRV_PCM_IOCTL_DELAY failed.
>
> On Mon, Mar 08, 2010 at 12:35:37PM +0800, Wei Ni wrote:
>> Hi,
>> Because I don't have GT220 card on hand, I didn't test it yet.
>> So I didn't add this card to the patch file. I think you could add it after
>> you test it.
>>
>> About the warning messages, I don't know why.
>> May be some others can answer.
>>
>> Thanks
>> Wei.
>> nvpublic
>>
>> -----Original Message-----
>> From: VDR User [mailto:user.vdr@gmail.com]
>> Sent: Monday, March 08, 2010 3:22 AM
>> To: Wei Ni
>> Cc: Takashi Iwai; akpm; alsa-devel; Wu Fengguang; linux-kernel; Pavel Hofman
>> Subject: Re: [alsa-devel] [PATCH]Support MCP89 and GT21x hdmi audio
>>
>> I think this may be relevant to this subject, if not then my apologies.
>>
>> I've just installed a GT220 card and was able to get audio-over-hdmi
>> working by compiling the snapshot drivers from 20100307 which contain
>> Wei's new code.  I further had to patch the driver to recognize my
>> card with:
>>
>> --- alsa-driver-orig/alsa-kernel/pci/hda/patch_nvhdmi.c 2010-03-06
>> 18:00:12.000000000 -0800
>> +++ alsa-driver/alsa-kernel/pci/hda/patch_nvhdmi.c      2010-03-06
>> 18:02:00.000000000 -0800
>> @@ -1335,6 +1335,8 @@ static struct hda_codec_preset snd_hda_p
>>           .patch = patch_nvhdmi_8ch_89 },
>>         { .id = 0x10de000b, .name = "GT21x HDMI",
>>           .patch = patch_nvhdmi_8ch_89 },
>> +       { .id = 0x10de000a, .name = "GT220 HDMI",
>> +         .patch = patch_nvhdmi_8ch_89 },
>>         { .id = 0x10de000d, .name = "GT240 HDMI",
>>           .patch = patch_nvhdmi_8ch_89 },
>>         {} /* terminator */
>> @@ -1347,6 +1349,7 @@ MODULE_ALIAS("snd-hda-codec-id:10de0006"
>>  MODULE_ALIAS("snd-hda-codec-id:10de0007");
>>  MODULE_ALIAS("snd-hda-codec-id:10de0067");
>>  MODULE_ALIAS("snd-hda-codec-id:10de8001");
>> +MODULE_ALIAS("snd-hda-codec-id:10de000a");
>>  MODULE_ALIAS("snd-hda-codec-id:10de000c");
>>  MODULE_ALIAS("snd-hda-codec-id:10de000b");
>>  MODULE_ALIAS("snd-hda-codec-id:10de000d");
>>
>> This seems to work fine when running VDR but if I do anything else
>> like upgrade packages, compile something, or maybe create a bz2, then
>> I start to see _a lot_ of the following in my xine log:
>>
>> pcm_hw.c: snd_pcm_hw_delay() SNDRV_PCM_IOCTL_DELAY failed.
>>
>> With the old code this didn't happen.  However, my setup was an 8400gs
>> using SPDIF OUT from my mainboard to SPDIF IN on the card.  Then using
>> a dvi->hdmi cable into the tv.
>>
>> Again, I apologize if I'm posting this in the wrong place.
>>
>> Best regards.

So nobody has any ideas at all? This is turning out to be a big
problem and I've discovered it will occur even without anything else
happening on the system. (originally I thought you needed to do some
other activity.) I've checked with some other devs I know and
everyone has said the problem is with alsa so it would seem there is a
serious bug somewhere since eventually those errors will happen and
the audio will start skipping like crazy.

Please let me know if there's anything I can do within my ability to help.

Best regards,
Derek
--
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@vger.kernel.org
More majordomo info at http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at http://www.tux.org/lkml/

\
 
 \ /
  Last update: 2010-03-10 06:51    [W:0.076 / U:11.148 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site