lkml.org 
[lkml]   [2009]   [Mar]   [1]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
    /
    Date
    From
    SubjectRe: No more Intel HDA soundcard
    On Sun, Mar 01, 2009 at 09:25:44PM +0100, Takashi Iwai wrote:
    > At Sun, 1 Mar 2009 13:41:38 +0300,
    > Alexey Dobriyan wrote:
    > >
    > > On Sun, Mar 01, 2009 at 11:00:35AM +0100, Takashi Iwai wrote:
    > > > At Sat, 28 Feb 2009 21:44:12 +0300,
    > > > Alexey Dobriyan wrote:
    > > > >
    > > > > The following commit results in soundcard detection failing with -EBUSY
    > > > >
    > > > > commit 34c25350acfc792747e861d1e36874abf7e73255
    > > > > Author: Takashi Iwai <tiwai@suse.de>
    > > > > Date: Tue Oct 28 11:38:58 2008 +0100
    > > > >
    > > > > ALSA: hda - Remove old codec-probe limitation
    > > > >
    > > > > Removed the old workaround to avoid the non-existing codec slot.
    > > > > The current code should work without that workaround. If any,
    > > > > we can add a quirk table.
    > > > >
    > > > > Signed-off-by: Takashi Iwai <tiwai@suse.de>
    > > > >
    > > > > I fixed up this (and got sound back) but suspect the following is not right.
    > > > >
    > > > > --- a/sound/pci/hda/hda_intel.c
    > > > > +++ b/sound/pci/hda/hda_intel.c
    > > > > @@ -1224,6 +1224,7 @@ static void azx_stop_chip(struct azx *chip);
    > > > >
    > > > > /* number of codec slots for each chipset: 0 = default slots (i.e. 4) */
    > > > > static unsigned int azx_max_codecs[AZX_NUM_DRIVERS] __devinitdata = {
    > > > > + [AZX_DRIVER_ICH] = 3,
    > > > > [AZX_DRIVER_TERA] = 1,
    > > > > };
    > > >
    > > > Right, it's no good solution as you expected ;)
    > > > The problem is that your patch will disable the all HDMI devices that are
    > > > newly supported on 2.6.29.
    > > >
    > > > Is your machine Toshiba X200, found in bug 12735 ??
    > > > http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=12735
    > > >
    > > > If yes, could you try the patch below?
    > > >
    > > > Also, it'd be helpful if you can try sound git tree (master branch):
    > > > git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/tiwai/sound-2.6.git
    > > > that contains the very latest driver. This should work as is.
    > >
    > > Sound works as is, alsamixer refuses to start with
    >
    > Is this the result of what?
    >
    > Could you check whether the patch for 2.6.29 works at first?

    Patch works fine.

    > Then, try sound git tree (without the patch), and give alsa-info output
    > after probe_only=1 option.

    With git tree, sound works, alsamixer refuses to start.


    \
     
     \ /
      Last update: 2009-03-01 21:59    [W:0.048 / U:0.228 seconds]
    ©2003-2016 Jasper Spaans. hosted at Digital OceanAdvertise on this site