lkml.org 
[lkml]   [2008]   [Apr]   [4]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
SubjectRE: 2.6.25-current-git hangs on boot unless CONFIG_CPU_IDLE=n-Apple
Date
From


>-----Original Message-----
>From: Pallipadi, Venkatesh
>Sent: Friday, April 04, 2008 10:37 AM
>To: 'Carlos R. Mafra'
>Cc: Ray Lee; Rafael J. Wysocki; Linux Kernel Mailing List;
>Soeren Sonnenburg
>Subject: RE: 2.6.25-current-git hangs on boot unless
>CONFIG_CPU_IDLE=n-Apple
>
>
>
>>-----Original Message-----
>>From: Carlos R. Mafra [mailto:crmafra2@gmail.com]
>>Sent: Friday, April 04, 2008 8:52 AM
>>To: Pallipadi, Venkatesh
>>Cc: Ray Lee; Rafael J. Wysocki; Linux Kernel Mailing List;
>>Pallipadi@ogre.sisk.pl; Soeren Sonnenburg
>>Subject: Re: 2.6.25-current-git hangs on boot unless
>>CONFIG_CPU_IDLE=n-Apple
>>
>>On Fri 4.Apr'08 at 7:25:34 -0700, Pallipadi, Venkatesh wrote:
>>>
>>>
>>> >-----Original Message-----
>>> >From: linux-kernel-owner@vger.kernel.org
>>> >[mailto:linux-kernel-owner@vger.kernel.org] On Behalf Of
>>> >Carlos R. Mafra
>>> >Sent: Friday, April 04, 2008 4:48 AM
>>> >To: Ray Lee
>>> >Cc: Pallipadi, Venkatesh; Rafael J. Wysocki; Linux Kernel
>>> >Mailing List; Pallipadi@ogre.sisk.pl; Soeren Sonnenburg
>>> >Subject: Re: 2.6.25-current-git hangs on boot unless
>>> >CONFIG_CPU_IDLE=n -Apple
>>> >
>>> >On Thu 3.Apr'08 at 20:15:02 -0700, Ray Lee wrote:
>>> >> On Thu, Apr 3, 2008 at 6:10 PM, Carlos R. Mafra
>>> ><crmafra2@gmail.com> wrote:
>>> >> > On Thu 3.Apr'08 at 17:14:22 -0700, Pallipadi, Venkatesh wrote:
>>> >> > > >The following report is on the current list of known
>>> >regressions
>>> >> > > >from 2.6.24. Please verify if the issue is still
>>> >present in the
>>> >> > > >mainline.
>>> >> > > >
>>> >> > > >
>>> >> > > >Bug-Entry :
>>http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=10093
>>> >> > > >Subject : 2.6.25-current-git hangs on boot
>>> >> > > >unless CONFIG_CPU_IDLE=n - Apple
>>> >> > > >Submitter : Soeren Sonnenburg <kernel@nn7.de>
>>> >> > > >Date : 2008-02-23 18:55 (41 days old)
>>> >> > > >References : http://lkml.org/lkml/2008/2/23/263
>>> >> > > >
>>> >> > >
>>http://marc.info/?l=linux-acpi&amp;m=120387537018467&amp;w=4
>>> >> > > >Handled-By : Pallipadi, Venkatesh
>>> ><venkatesh.pallipadi@intel.com>
>>> >> > > >
>>> >> > >
>>> >> > > Last comment I saw from Soeren says it does not really
>>> >hang. It waits
>>> >> > > for 5-10 seconds sometimes before continuing. We are
>>> >still trying to
>>> >> > > narrow this down with max_cstate etc..
>>> >> >
>>> >> > I should say that my laptop (Vaio) _hangs_ at boot (less
>>> >than 10% of boots)
>>> >> > and this is the last message I see:
>>> >> >
>>> >> > "ACPI: Processor [CPU1] (supports 8 throttling states)"
>>> >> >
>>> >> > and it stays there "forever" (more than 1 or 2 minutes
>>at least).
>>> >> >
>>> >> > I am not using my laptop too much these days, and I
>>thought this
>>> >> > bug had been solved because it didn't hang for the
>>last week (but
>>> >> > I boot it once per day), however it hang last night
>(using some
>>> >> > post 2.6.25-rc7 kernel)
>>> >> >
>>> >> > I have pictures of the screen while showing this last
>>> >message at boot,
>>> >> > should I post it somewhere or that is not necessary?.
>>> >>
>>> >> If the sysrq key still works when that happens, try to do
>>a sysrq-t,
>>> >> s, b to generate a trace, sync the filesystem, and reboot.
>>> >If anything
>>> >> made it to the logs, please post it.
>>> >
>>> >Sysrq keys don't work when it hangs, I have to push the
>>power button.
>>> >
>>> >Another thing to notice is that when it happens, it usually happens
>>> >more times in a row (like 3 times). And then it can take
>>many boots to
>>> >happen again.
>>> >
>>> >I've uploaded the picture where it hangs, it is in the very
>>beginning
>>> >of the boot process:
>>> >
>>> >http://www.ift.unesp.br/users/crmafra/dsc04673.jpg
>>>
>>>
>>> Can you try the latest git and see whether this still is a problem?
>>
>>I've just updated to latest git, but it may take some time for it
>>to happen again (the first 3 boots were okay). Last time it happened
>>with 2.6.25-rc7-00149-gaf8be4e (I checked now).
>>
>>Do you have reasons to believe this issue was fixed since then?
>
>Yes. I think the patch here should have fixed the problem....
>Patch : http://marc.info/?l=linux-kernel&m=120674502201007&w=4
>

Hmmmm.... Looking at latest git,
The above patch is not yet in git. Can you please apply the above patch
and see whether do you still see the problem.....
Thanks,
Venki


\
 
 \ /
  Last update: 2008-04-04 22:43    [from the cache]
©2003-2011 Jasper Spaans