lkml.org 
[lkml]   [2008]   [Apr]   [15]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
From
SubjectRe: [Bug #10117] 2.6.25-current-git sometimes hangs on boot - dual-core Sony Vaio
Date
On Tuesday, 15 of April 2008, Soeren Sonnenburg wrote:
> On Tue, 2008-04-15 at 14:09 -0700, Pallipadi, Venkatesh wrote:
> >
> > >-----Original Message-----
> > >From: Rafael J. Wysocki [mailto:rjw@sisk.pl]
> > >Sent: Tuesday, April 15, 2008 2:04 PM
> > >To: Adrian Bunk
> > >Cc: Carlos R. Mafra; Linux Kernel Mailing List; Soeren
> > >Sonnenburg; Pallipadi, Venkatesh
> > >Subject: Re: [Bug #10117] 2.6.25-current-git sometimes hangs
> > >on boot - dual-core Sony Vaio
> > >
> > >On Tuesday, 15 of April 2008, Adrian Bunk wrote:
> > >> On Tue, Apr 15, 2008 at 10:33:38PM +0200, Rafael J. Wysocki wrote:
> > >> > On Tuesday, 15 of April 2008, Carlos R. Mafra wrote:
> > >> > > On Sun 13.Apr'08 at 17:25:45 -0300, Carlos R. Mafra wrote:
> > >> > > > On Sun 13.Apr'08 at 20:56:41 +0200, Rafael J. Wysocki wrote:
> > >> > > > > This message has been generated automatically as a
> > >part of a report
> > >> > > > > of recent regressions.
> > >> > > > >
> > >> > > > > The following bug entry is on the current list of
> > >known regressions
> > >> > > > > from 2.6.24. Please verify if it still should be listed.
> > >> > > > >
> > >> > > > >
> > >> > > > > Bug-Entry :
> > >http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=10117
> > >> > > > > Subject : 2.6.25-current-git sometimes
> > >hangs on boot - dual-core Sony Vaio
> > >> > > > > Submitter : Soeren Sonnenburg <kernel@nn7.de>
> > >> > > > > Date : 2008-02-23 18:55 (51 days old)
> > >> > > > > References : http://lkml.org/lkml/2008/2/23/263
> > >> > > > > http://lkml.org/lkml/2008/4/4/41
> > >> > > > > http://lkml.org/lkml/2008/4/9/69
> > >> > > >
> > >> > > > Soeren said it no longer happens to him in
> > >http://lkml.org/lkml/2008/4/9/53
> > >> > > > but unfortunately it still happens with me using -rc9.
> > >So I kidnapped his
> > >> > > > bugzilla report :-)
> > >> > > >
> > >> > > > In the bugzilla entry I said earlier today that
> > >"hpet=disable" apparently
> > >> > > > makes the problem go away (42 boots OK so far, whereas
> > >without this
> > >> > > > boot option it hangs ~90% using vga=6 and ~10% using
> > >vga=0x0364)
> > >> > > >
> > >> > > > I tried to bisect it, but sometimes in pre 2.6.25-rc1
> > >kernels it takes
> > >> > > > 30 boots before the first hang to occur. So bisection
> > >is not reliable...
> > >> > > >
> > >> > > > If someone proposes a patch I will be glad to test it!
> > >> > > >
> > >> > > > PS: The similar bug in buzilla 10377 also appears to be "fixed"
> > >> > > > by using hpet=disable, see comment #17 in that bug.
> > >> > >
> > >> > >
> > >> > > From what Mark Lord said in his comments #33 to #35 in
> > >> > > http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=10117
> > >> > > it appears that this is a much older regression, from april 2007.
> > >> > >
> > >> > > So this is a regression, but not from 2.6.24 (although somehow
> > >> > > it never hit me before). I don't know about the policy of closing
> > >> > > regressions that come from way before the previous
> > >kernel version,
> > >> > > if there is any. Then I will let you manage the bugzilla #10117
> > >> > > as you see fit (but I will be "there" to hopefuly test any
> > >> > > proposed patches).
> > >> >
> > >> > I dropped the bug from the list of recent regressions, so
> > >it doesn't block
> > >> > bug #9832 any more. However, this still is a bug and
> > >regression, so the
> > >> > bugzilla entry remains open.
> > >>
> > >> Soerens original report was a 2.6.25 regression.
> > >>
> > >> And #10377 that was closed as a duplicate of #10117 was also
> > >reported as
> > >> a 2.6.25 regression.
> > >>
> > >> #10117 seems to suffer from the common disease of people
> > >hijacking an
> > >> existing bug, but Soeren's issue that was what was
> > >originally tracked in
> > >> #10117 is (or was) a 2.6.25 regression.
> > >
> > >Well, I'm really not 100% sure it was a regression from 2.6.24
> > >and I'm not
> > >sure bug #10377 should have been marked as a duplicate.
> > >
> > >I made bug #10117 block bug #9832 again, but it would be nice
> > >to sort this out.
> > >
> > >Why do we think that the cause of bugs #10117 and #10377 is the same?
> > >
> > >Rafael
> > >
> >
> > Both of them probabilistically hang early in the boot.
> > On both !CPUIDLE and hpet=disable seems to be working around the
> > problem.
> > Both are Core 2 Duo based with 64 bit kernel.
> >
> > One difference I saw was that #10377 fails on battery. That may be
> > because when on battery CPUs may be running at lower freq during boot
> > and that is probably helping this problem in terms of timing.
>
> FWIW, this macbook pro1,1 has only a core 1 duo, so x86 == 32bit...

So I think we should leave bug #10117 to track the original issue (hangs on
MacBook Pro1.1 w/ Intel Core Duo x86-32), reopen bug #10377 and use that
to track the Core 2 Duo 64-bit issues.

Any objections to that?

Rafael


\
 
 \ /
  Last update: 2008-04-15 23:27    [from the cache]
©2003-2014 Jasper Spaans. Advertise on this site