lkml.org 
[lkml]   [2007]   [Dec]   [11]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: 2.6.24-rc4-mm1: acpi reboots machine... solved
On Sun, Dec 09, 2007 at 10:19:47AM +0100, Borislav Petkov wrote:
> On Sun, Dec 09, 2007 at 08:50:02AM +0100, Borislav Petkov wrote:
> > Hi Andrew,
> > Hi Len,
> >
> > after booting 2.6.24-rc4-mm1 (2.6.24-rc4-190-g94545ba, otoh, boots just
> > fine) on my asus laptop, the machine reboots after claiming that
> > "Critical temperature reached (255 C)." However, the degrees number
> > is kinda hinting at 0xff all-ones field. Will try dump_stack in
> > acpi_thermal_critical() to checkout the call path. For now here's the netconsole bootlog:
>
> Here's what i got so far:
>
> [ 50.287939] Pid: 1, comm: swapper Not tainted 2.6.24-rc4-mm1 #14
> [ 50.287999] [<c0104b65>] show_trace_log_lvl+0x12/0x25
> [ 50.288103] [<c01053e7>] show_trace+0xd/0x10
> [ 50.288202] [<c0105a6c>] dump_stack+0x57/0x5f
> [ 50.288303] [<c021c991>] acpi_thermal_check+0x150/0x3bb
> [ 50.288415] [<c021d4b3>] acpi_thermal_add+0x261/0x2cf
> [ 50.288515] [<c0213549>] acpi_device_probe+0x3e/0xdb
> [ 50.288615] [<c023f8f5>] driver_probe_device+0xaf/0x12a
> [ 50.288717] [<c023fa88>] __driver_attach+0x6c/0xa5
> [ 50.288817] [<c023ee5a>] bus_for_each_dev+0x3e/0x60
> [ 50.288916] [<c023f77d>] driver_attach+0x14/0x16
> [ 50.289015] [<c023f5a6>] bus_add_driver+0xa6/0x1a8
> [ 50.289114] [<c023fc53>] driver_register+0x42/0x47
> [ 50.289214] [<c02138c2>] acpi_bus_register_driver+0x3a/0x3c
> [ 50.289316] [<c044306b>] acpi_thermal_init+0x57/0x76
> [ 50.289424] [<c04344a7>] kernel_init+0x138/0x280
> [ 50.289525] [<c01047df>] kernel_thread_helper+0x7/0x10
> [ 50.289625] =======================
> [ 50.289680] ACPI: Critical trip point
> [ 50.289736] Critical temperature reached (255 C), shutting down.
>
> so in acpi_thermal_get_temperature() called in acpi_thermal_add() the
> tz->temperature thingy is not set properly (printk's added):
>
> [ 50.276607] Old temp: 4294967023
> [ 50.281890] Got temp: 255
> [ 50.282567] Old temp: 255
> [ 50.287882] Got temp: 255
>
> What's also strange is that the tz acpi_thermal is alloc'd with kzalloc and
> there's still garbage in it after reading it in acpi_thermal_get_temperature()
> for the first time. Debugging continues...

(i almost suspected that the problem might be something completely different.)
well, after bisecting the rc4-mm1 tree for a whole day today, the evildoer
turned out to be

broken-out/pnp-request-ioport-and-iomem-resources-used-by-active-devices.patch.

After backing this one out, mm1 boots just fine here.
--
Regards/Gruß,
Boris.
--
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@vger.kernel.org
More majordomo info at http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at http://www.tux.org/lkml/

\
 
 \ /
  Last update: 2007-12-11 18:49    [W:0.186 / U:1.552 seconds]
©2003-2018 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site