lkml.org 
[lkml]   [2006]   [Jun]   [15]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
Subject2.6.17-rc[56]-mm*: pcmcia "I/O resource not free"
The PCMCIA slot on my Thinkpad X40 stopped working sometime between
2.6.17-rc4-mm3 and 2.6.17-rc5-mm3, and is still not working as of
2.6.17-rc6-mm2. There's one diff early in dmesg that looks interesting:

ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.6[B] -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 177
PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.6 to 64
MC'97 1 converters and GPIO not ready (0xff00)
PM: Adding info for ac97:1-1:unknown codec
-ACPI: PCI Interrupt 0000:02:00.0[A] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 169
Yenta: CardBus bridge found at 0000:02:00.0 [1014:0555]
-Yenta: ISA IRQ mask 0x04b8, PCI irq 169
+Yenta: ISA IRQ mask 0x0cb8, PCI irq 169
Socket status: 30000006
pcmcia: parent PCI bridge I/O window: 0x3000 - 0x7fff
cs: IO port probe 0x3000-0x7fff: clean.
pcmcia: parent PCI bridge Memory window: 0xd0200000 - 0xdfffffff
pcmcia: parent PCI bridge Memory window: 0xf0000000 - 0xf7ffffff
Then when I insert the card, instead of

pccard: PCMCIA card inserted into slot 0
cs: memory probe 0xf0000000-0xf7ffffff: excluding 0xf0000000-0xf7ffffff
cs: memory probe 0xd0200000-0xdfffffff: excluding 0xd0200000-0xd11fffff
0xd1a00000-0xd41fffff 0xd4a00000-0xd51fffff 0xd5a00000-0xd61fffff
0xd6a00000-0xd71fffff 0xd7a00000-0xd81fffff 0xd8a00000-0xd91fffff
0xd9a00000-0xda1fffff 0xdaa00000-0xdb1fffff 0xdba00000-0xdc1fffff
0xdca00000-0xdd1fffff 0xdda00000-0xde1fffff 0xdea00000-0xdf1fffff
0xdfa00000-0xe01fffff
pcmcia: registering new device pcmcia0.0
PM: Adding info for pcmcia:0.0
-Probing IDE interface ide2...
-hde: CF Card, CFA DISK drive
-PM: Adding info for No Bus:ide2
-hdf: probing with STATUS(0x50) instead of ALTSTATUS(0x0a)
I get

pccard: PCMCIA card inserted into slot 0
cs: memory probe 0xf0000000-0xf7ffffff: excluding 0xf0000000-0xf7ffffff
cs: memory probe 0xd0200000-0xdfffffff: excluding 0xd0200000-0xd11fffff
0xd1a00000-0xd41fffff 0xd4a00000-0xd51fffff 0xd5a00000-0xd61fffff
0xd6a00000-0xd71fffff 0xd7a00000-0xd81fffff 0xd8a00000-0xd91fffff
0xd9a00000-0xda1fffff 0xdaa00000-0xdb1fffff 0xdba00000-0xdc1fffff
0xdca00000-0xdd1fffff 0xdda00000-0xde1fffff 0xdea00000-0xdf1fffff
0xdfa00000-0xe01fffff
pcmcia: registering new device pcmcia0.0
PM: Adding info for pcmcia:0.0
+ide2: I/O resource 0xF8A8A00E-0xF8A8A00E not free.
+ide2: ports already in use, skipping probe
+ide2: I/O resource 0xF8A8A01E-0xF8A8A01E not free.
+ide2: ports already in use, skipping probe
+ide2: I/O resource 0xF8A8A00E-0xF8A8A00E not free.
+ide2: ports already in use, skipping probe
With 2.6.17-rc6-mm2 I have

CPU0
0: 188343 IO-APIC-edge timer
1: 2685 IO-APIC-edge i8042
9: 393 IO-APIC-fasteoi acpi
12: 17840 IO-APIC-edge i8042
14: 4616 IO-APIC-edge ide0
169: 1 IO-APIC-fasteoi uhci_hcd:usb1, yenta
177: 0 IO-APIC-fasteoi Intel 82801DB-ICH4, Intel 82801DB-ICH4 Modem
185: 0 IO-APIC-fasteoi uhci_hcd:usb3
193: 0 IO-APIC-fasteoi uhci_hcd:usb2
201: 0 IO-APIC-fasteoi ehci_hcd:usb4
209: 2524 IO-APIC-fasteoi eth0
217: 43647 IO-APIC-fasteoi ipw2200
NMI: 0
LOC: 175985
ERR: 0
MIS: 0

The card I'm trying to use is a "PQI Compact Flash Adapter", which
appears to just be some wires connecting the PCMCIA pins to the CF pins.
The CF card is a "TwinMOS Ultra-X 140X 1GB" card, part number
FCF1GBUPS-K W543F5TM0832.

dmesgs at

http://web.hexapodia.org/~adi/tmp/dmesg.2.6.17-rc4-mm3.txt
http://web.hexapodia.org/~adi/tmp/dmesg.2.6.17-rc6-mm2.txt

(although the rc4-mm3 one is truncated, sorry.)

-andy
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@vger.kernel.org
More majordomo info at http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at http://www.tux.org/lkml/

\
 
 \ /
  Last update: 2006-06-15 18:31    [from the cache]
©2003-2014 Jasper Spaans. Advertise on this site