lkml.org 
[lkml]   [2005]   [Dec]   [20]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: [Alsa-devel] 2.6.15-rc6: boot failure in saa7134-alsa.c
On Tue, Dec 20, 2005 at 02:18:10PM +0100, Adrian Bunk wrote:
> 2.6.15-rc6 doesn't boot on my computer with an Oops that has
> drivers/media/video/saa7134/saa7134-alsa.c prominently in it's trace.
>
> A picture of the Oops is at [1] (I won't get a price for the best
> picture for it, but it's readable...).

saa7134-alsa is trying to initialize before the ALSA core has initialized.
Probably no one has tested CONFIG_VIDEO_SAA7134=y.

There is some more brokenness there:

1) With CONFIG_VIDEO_SAA7134=y, both saa7134-alsa.o and saa7134-oss.o will
be built into the kernel, but only the first of them has any chance to be
used - the second will stay as dead code.

2) Both saa7134-alsa and saa7134-oss set dmasound_init and dmasound_exit
function pointers to their functions (for handling of saa7134 cards
hotplugged later), but they do not reset these pointers on unload -
therefore if you load one of these modules, then unload it, then try to
hotplug a saa7134-based card (apparently there are CardBus
implementation), you will get oopses. These assignments in saa7134-alsa
and saa7134-oss also stomp on each other.

> Kernels up to 2.6.14.4 boot fine, 2.6.15-rc1 is the one that introduced
> the problem.
>
> I must give saa7134.card=6 at the lilo prompt for getting my card
> working.

-ECHEAPHARDWARE (sadly, boards without EEPROM are too common).
[unhandled content-type:application/pgp-signature]
\
 
 \ /
  Last update: 2005-12-20 16:54    [W:0.216 / U:6.928 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site