lkml.org 
[lkml]   [2003]   [Aug]   [19]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: weird pcmcia problem
On Tue, 19 Aug 2003 12:45:47 +0100
Russell King <rmk@arm.linux.org.uk> wrote:

> On Mon, Aug 18, 2003 at 07:34:59PM -0500, Narayan Desai wrote:
> > Running 2.6.0-test3 (both with and without your recent yenta socket
> > patches) pcmcia cards present during boot don't show up until they are
> > removed and reinserted. Once reinserted, they work fine. This only
> > seems to occur if yenta_socket is build into the kernel; if support is
> > modular, cards appear to be recognized properly at boot time. I am
> > running on a thinkpad t21. Let me know if I can help with this
> > problem in any way... thanks
>
> As a general thing, when people report this problem (or any other
> problem), can they please include at least the following details please:
>
> - make/model of machine
> - type of cardbus bridge (from lspci)
> - type of card (pcmcia or cardbus)
> - make/model of card
> - full kernel dmesg (including yenta, card services messages)
> - cardmgr messages from system log

I see something similar on my Acer Aspire 1300XV.

On 2.4 everything seems to be working properly (except that i have to
eject and insert it twice to get the card up and running (more people have
reported this issue, I think). In 2.6 things aren't working that well..

/* insertion of card */
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] socket 0: Anonymous Memory
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] executing: 'modprobe sram_mtd'
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] + FATAL: Module sram_mtd not found.
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] modprobe exited with status 1
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] module
/lib/modules/2.6.0-test3/pcmcia/sram_mtd.o not available
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] Common memory region at 0x4000: Generic or SRAM
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] Common memory region at 0x0: Generic or SRAM
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] bind MTD 'sram_mtd' to socket 0 failed: Invalid
argument
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] executing: 'modprobe memory_cs'
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] + FATAL: Module memory_cs not found.
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] modprobe exited with status 1
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] module
/lib/modules/2.6.0-test3/pcmcia/memory_cs.o not available
Aug 19 15:35:07 [cardmgr] bind 'memory_cs' to socket 0 failed: Invalid
argument
/* and here I eject: */
Aug 19 15:36:31 [cardmgr] unbind MTD 'sram_mtd' from socket 0 failed: No
such device
Aug 19 15:36:31 [cardmgr] executing: 'modprobe -r memory_cs'
Aug 19 15:36:31 [cardmgr] + FATAL: Module memory_cs not found.
Aug 19 15:36:31 [cardmgr] modprobe exited with status 1
Aug 19 15:36:31 [cardmgr] executing: 'modprobe -r sram_mtd'
Aug 19 15:36:31 [cardmgr] + FATAL: Module sram_mtd not found.
Aug 19 15:36:31 [cardmgr] modprobe exited with status 1

And it keeps doing that until I restart cardmgr. After that:

/* Restart of cardmgr */
Aug 19 15:37:52 [cardmgr] exiting
Aug 19 15:37:54 [cardmgr] watching 1 sockets
Aug 19 15:37:54 [kernel] cs: IO port probe 0x0c00-0x0cff: clean.
Aug 19 15:37:54 [kernel] cs: IO port probe 0x0800-0x08ff: clean.
Aug 19 15:37:54 [kernel] cs: IO port probe 0x0100-0x04ff: excluding
0x2c8-0x2cf 0x378-0x37f 0x4d0-0x4d7
Aug 19 15:37:54 [kernel] cs: IO port probe 0x0a00-0x0aff: clean.
Aug 19 15:37:54 [cardmgr] starting, version is 3.2.4
Aug 19 15:37:59 [su(pam_unix)] session closed for user root
Aug 19 15:39:13 [cardmgr] socket 0: NETGEAR MA401RA 11Mbps 802.11 WLAN
Card
Aug 19 15:39:13 [cardmgr] executing: 'modprobe orinoco_cs'
Aug 19 15:39:14 [cardmgr] executing: './network start eth1'
And it's working properly. Except for the insert-twice-issue.. dmesg
attached.

Here is lspci -vvv for the cardbus:

00:0a.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6912 Cardbus Controller
Subsystem: Acer Incorporated [ALI]: Unknown device 001d
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop-
ParErr- Stepping+ SERR- FastB2B-
Status: Cap+ 66Mhz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=slow >TAbort-
<TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
Latency: 168
Interrupt: pin A routed to IRQ 11
Region 0: Memory at 10000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=05, sec-latency=176
Memory window 0: 10400000-107ff000 (prefetchable)
Memory window 1: 10800000-10bff000
I/O window 0: 00001000-000010ff
I/O window 1: 00001400-000014ff
BridgeCtl: Parity- SERR- ISA- VGA- MAbort- >Reset- 16bInt+
PostWrite+
16-bit legacy interface ports at 0001
uname -a :
Linux vega 2.6.0-test3 #6 Fri Aug 15 13:00:17 CEST 2003 i686 mobile AMD
Athlon(tm) XP 1400+ AuthenticAMD GNU/Linux

Thanks.

--
Henrik Persson nix@syndicalist.net
[unhandled content-type:application/octet-stream]
\
 
 \ /
  Last update: 2005-03-22 13:47    [W:0.199 / U:0.828 seconds]
©2003-2014 Jasper Spaans. hosted at Digital Ocean