lkml.org 
[lkml]   [2003]   [Feb]   [7]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectCD-Writing and DMA problems with KT266A and 2.4.16-20
Hi,

at present, I have an Epox 8KHA+ with VIA's KT266A chipset (VT8367,
VT8233) with 3 harddrives (hda,b,c) and a Teac IDE CD-RW (hdd) attached.
DMA ist activated on all devices via hdparm at boottime. Ripping a CD
eats half of the CPU (Athlon XP1600+), but as I have heard so far, this
is "normal", at least for 2.4.x. Unfortunately, the ide-akpm-patch gave
no improvement. What really makes me wonder is the following:

As soon as I enable CONFIG_BLK_DEV_VIA82CXXX and try to burn data
residing on hdc onto CD, I get the following messages:

hdd: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }
hdd: drive not ready for command
[...]
hdd: DMA disabled
hdd: drive not ready for command
hdd: ATAPI reset complete

Thus, burning fails. After removing the support for the chipset writing
to the CD is no problem, no matter which source is used. hdparm shows
DMA activated before and after the write process.

This happens with versions at least from 2.4.16 up to 2.4.20. Could you
please give me a hint, whether I'm doing something terribly wrong. Is
this yet another proof, that VIA-Hardware is under certain circumstances
somewhat... flaky?

Best wishes
Torsten
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@vger.kernel.org
More majordomo info at http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at http://www.tux.org/lkml/

\
 
 \ /
  Last update: 2005-03-22 13:33    [W:0.032 / U:1.924 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site