lkml.org 
[lkml]   [2001]   [Jun]   [25]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectAccess beyond end of dev with FAT on 2.4.4ac17
It seems that all updatedb processes hang when accessing my 2GB fat partition.
The kernel spits these:

Jun 24 04:02:29 terminator kernel: Filesystem panic (dev 08:01).
Jun 24 04:02:29 terminator kernel: FAT error
Jun 24 04:02:29 terminator kernel: Directory 889834: bad FAT
Jun 24 04:02:32 terminator kernel: Filesystem panic (dev 08:01).
Jun 24 04:02:32 terminator kernel: FAT error
Jun 24 04:02:32 terminator kernel: Directory 889836: bad FAT
Jun 24 04:03:08 terminator kernel: Filesystem panic (dev 08:01).
Jun 24 04:03:08 terminator kernel: FAT error
Jun 24 04:03:08 terminator kernel: Directory 889864: bad FAT
Jun 24 04:03:26 terminator kernel: Filesystem panic (dev 08:01).
Jun 24 04:03:26 terminator kernel: FAT error
Jun 24 04:03:26 terminator kernel: Directory 889884: bad FAT
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: attempt to access beyond end of device
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: 08:01: rw=0, want=2095531, limit=2048256
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: attempt to access beyond end of device
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: 08:01: rw=0, want=2095531, limit=2048256
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: attempt to access beyond end of device
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: 08:01: rw=0, want=2095532, limit=2048256
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: attempt to access beyond end of device
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: 08:01: rw=0, want=2095532, limit=2048256
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: attempt to access beyond end of device
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: 08:01: rw=0, want=2095533, limit=2048256
Jun 24 04:03:28 terminator kernel: attempt to access beyond end of device

This happened once or twice with an NT fat partition. Then I thought
something (possibly hosed scsi termination) had screwed the partition for
good, and wiped the fs. I remade it with mkfs.msdos (fat16, check for bad
blocks), copied 1.5GB stuff over - and the next night I got the same errors
from updatedb. I didn't boot the machine in the middle, nevermind running NT.

The ext2 fs on the same disk is (fortunately) 100% ok although it's used a
lot more.

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 255 2048256 6 FAT16
/dev/sda2 256 2100 14819962+ 83 Linux
/dev/sda3 2101 2213 907672+ 82 Linux swap

This is 18GB Seagate, Adaptec 2940 UW Pro scsi, 400PII.

Is the fs now hosed? (Updatedb should only read the disk, but it is
possible that copying the data screwed the fs). What can I do to help
debugging the problem?


-- v --

v@iki.fi
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@vger.kernel.org
More majordomo info at http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at http://www.tux.org/lkml/

\
 
 \ /
  Last update: 2005-03-22 12:55    [W:0.021 / U:0.848 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site