lkml.org 
[lkml]   [2000]   [Dec]   [20]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
Subject2.2.19/2.4.0-test and usbdevfs
Hi !

I use the usb bus. Mostly it is for a mouse and today, I have installed a
scanner. I've read the documentation (yes!) in
/usr/src/linux/Documentation/usb/scanner.txt
There is a mention about the usbdevfs and an advice to add a line in
/etc/fstab.

I have added the line "none /proc/bus/usb usbdevfs defaults 0 0", I expected to
have access to /proc/bus/usb/devices without any extra manipulation.

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
/dev/hda2 / ext2 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hdc1 none swap sw 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
none /dev/shm shm defaults 0 0
none /proc/bus/usb usbdevfs defaults 0 0

At boot time, I get the messages :

Mounting local file systems...
modprobe: modprobe: Can't locate module shm
mount: fs type shm not supported by kernel
modprobe: modprobe: Can't locate module usbdevfs
mount: fs type usbdevfs not supported by kernel
Running dns-clean.

It is ok fr shm : I have the same fstab for both 2.2.19pre and 2.4.0-test and I
boot 2.2.19pre... And the I've nothing in /proc/bus/usb

If I enter the command 'by hand' :
mount -t usbdevfs /proc/bus/usb /proc/bus/usb
The system accepts the command and I can do a cat /proc/bus/usb/devices :

[root@debian-f5ibh] ~ # mount -t usbdevfs /proc/bus/usb /proc/bus/usb
[root@debian-f5ibh] ~ # cat /proc/bus/usb/devices
T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 2
B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 1.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1
P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 0.00
S: Product=USB UHCI Root Hub
S: SerialNumber=6100
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 8 Ivl=255ms
T: Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 2 Spd=12 MxCh= 0
D: Ver= 1.10 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=04b8 ProdID=010a Rev= 1.04
S: Manufacturer=EPSON
S: Product=Perfection1640
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 2mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=(none)
E: Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 64 Ivl= 0ms
E: Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 64 Ivl= 0ms
T: Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=01 Cnt=02 Dev#= 3 Spd=1.5 MxCh= 0
D: Ver= 1.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1
P: Vendor=04b4 ProdID=0001 Rev= 0.00
S: Manufacturer=Cypress Sem.
S: Product=Cypress USB Mouse
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=a0 MxPwr=100mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=03(HID ) Sub=01 Prot=02 Driver=hid
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 3 Ivl= 10ms

[root@debian-f5ibh] ~ # cat /proc/bus/usb/drivers
hid
hub
usbdevfs


Do I missed something in my usb configuration or in my modules managements ?
Remark : The problem. is the same with 2.4.0-test13

System is :
-----------
Pentium 200MMX /64 Mb with :

-- Versions installed: (if some fields are empty or look
-- unusual then possibly you have very old versions)
Linux debian-f5ibh 2.2.19pre1 #1 sam déc 16 10:30:50 CET 2000 i586 unknown
Kernel modules 2.3.23
Gnu C 2.95.2
Binutils 2.9.5.0.41
Linux C Library 2.1.3
Dynamic linker ldd: version 1.9.11
Procps 2.0.6
Mount 2.10o
Net-tools 2.05
Console-tools 0.2.3
Sh-utils 2.0
Modules Loaded af_packet scc ax25 parport_pc lp parport mousedev usb-uhci hid usbcore input autofs lockd sunrpc unix serial

.config file is (many lines removed) :
---------------------------------------
#
CONFIG_EXPERIMENTAL=y

CONFIG_M586TSC=y
CONFIG_X86_WP_WORKS_OK=y
CONFIG_X86_INVLPG=y
CONFIG_X86_BSWAP=y
CONFIG_X86_POPAD_OK=y
CONFIG_X86_TSC=y
CONFIG_MODULES=y
CONFIG_KMOD=y

CONFIG_NET=y
CONFIG_PCI=y
CONFIG_PCI_GOANY=y
CONFIG_PCI_BIOS=y
CONFIG_PCI_DIRECT=y
CONFIG_PCI_QUIRKS=y
CONFIG_PCI_OPTIMIZE=y
CONFIG_SYSVIPC=y
CONFIG_SYSCTL=y
CONFIG_BINFMT_AOUT=m
CONFIG_BINFMT_ELF=y
CONFIG_BINFMT_MISC=m
CONFIG_PARPORT=m
CONFIG_PARPORT_PC=m
#
# USB support
#
CONFIG_USB=m
CONFIG_USB_DEVICEFS=y
CONFIG_HOTPLUG=y
CONFIG_USB_UHCI=m
CONFIG_USB_SCANNER=m
CONFIG_USB_HID=m
CONFIG_INPUT_MOUSEDEV=m
CONFIG_INPUT_MOUSEDEV_SCREEN_X=1024
------------------
Regards

Jean-Luc
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@vger.kernel.org
Please read the FAQ at http://www.tux.org/lkml/

\
 
 \ /
  Last update: 2005-03-22 12:52    [W:0.027 / U:6.812 seconds]
©2003-2018 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site