lkml.org 
[lkml]   [2000]   [Nov]   [6]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
From
Subject[HARDLOCK] 2.2.17 locks up hard on Ultra66/PDC20262 in DMA mode when using ide + raid-A0 + eepro100 patches
Date
Dear Hackers, IDE gods, and promise driver writers:

[1.] One line summary of the problem:
2.2.17 locks up hard on Ultra66/PDC20262 in DMA mode when using ide +
raid-A0 + eepro100 patches

[2.] Full description of the problem/report:
I'm running 2.2.17 (+ide+raid+eepro100 patches) with "/" on a RAID-5
volume over 4 disks (Seagate barracudas). Two of the disks (hde +
hdg) are on a Promise Ultra66 (PDC20262) IDE card with bios 2.00b18.
It seems that between 30 minutes and 4 hours of the system running,
this happens:

hde: dma_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: dma_intr: error=0x10 { SectorIdNotFound }, LBAsect=15347359,
sector=15347328
hde: dma_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: dma_intr: error=0x10 { SectorIdNotFound }, LBAsect=15347359,
sector=15347328
hde: dma_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: dma_intr: error=0x10 { SectorIdNotFound }, LBAsect=15347359,
sector=15347328
hde: dma_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: dma_intr: error=0x10 { SectorIdNotFound }, LBAsect=15347359,
sector=15347328
hde: DMA disabled

What do these errors mean?

At this point, the system is locked up very hard. The three finger
salute doesn't even work. This has happened three times so far.
Sometimes during activity, other times during idle. Actually, it
never was *really* idle, since it was always sync'ing the RAID5 array
(takes a while to build the parity for 50gb).

Now as far as DMA, temporarily I have disabled the DMA with
'hdparm -d0 /dev/hde'. So far it hasn't crashed with dma disabled,
but I'm disappointed to lose that performance. Should I try the
2.2.18pre18 + ide + raid-2 patches? (Last time I tried, before the
pre18 came out, I couldn't get the raid-2 mingo patches to apply
cleanly).

FYI, here is a 'hdparm -i /dev/hda'

/dev/hde:

Model=ST320420A, FwRev=3.21, SerialNo=3CL0K8TA
Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec Fixed DTR>10Mbs RotSpdTol>.5% }
RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=0
BuffType=unknown, BuffSize=2048kB, MaxMultSect=16, MultSect=off
CurCHS=16383/16/63, CurSects=-66060037, LBA=yes, LBAsects=39851760
IORDY=on/off, tPIO={min:240,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
PIO modes: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
DMA modes: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 *udma4

[4.] Kernel version (from /proc/version):
Linux version 2.2.17-RAID (root@localhost.localdomain) (gcc version
egcs-2.91.66 19990314/Linux (egcs-1.1.2 release)) #1 Sat Nov 4
19:33:20 PST 2000

[7.] Environment
Intel D815EEAL mb (bios P07)
800Mhz P3 / 256mb ram
six 24" high quality udma66 ide cables.
4 seagate ST320420A's
Promise Ultra 66(PDC20262) IDE card with bios 2.00b18
Enlight 8950 case-- massive fans. Plus each hdd is mounted with $20
heat sink+ 2fans blowing air directly over the hdds. (i.e. Not a
thermals problem).

[7.1.] Software (add the output of the ver_linux script here)
Linux server 2.2.17-RAID #1 Sat Nov 4 19:33:20 PST 2000 i686 unknown
Kernel modules 2.3.14
Gnu C 2.96
Binutils 2.10.0.18
Linux C Library 2.1.94
Dynamic linker ldd (GNU libc) 2.1.94
Procps 2.0.7
Mount 2.10m
Net-tools 1.56
Console-tools 0.3.3
Sh-utils 2.0
Modules Loaded vmnet vmmon eepro100

[7.2.] Processor information (from /proc/cpuinfo):
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 8
model name : Pentium III (Coppermine)
stepping : 3
cpu MHz : 797.588
cache size : 256 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
sep_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 sep mtrr pge mca
cmov pat pse36 mmx fxsr xmm
bogomips : 1592.52

[7.3.] Module information (from /proc/modules):
vmnet 16320 4
vmmon 17824 1
eepro100 16128 1 (autoclean)

[7.5.] Other information that might be relevant to the problem
(please look in /proc and include all information that you
think to be relevant):
/proc/


[8.1] Other notes, patches, fixes, workarounds:
FYI, my kernel config:

#
# Automatically generated by make menuconfig: don't edit
#

#
# Code maturity level options
#
CONFIG_EXPERIMENTAL=y

#
# Processor type and features
#
# CONFIG_M386 is not set
# CONFIG_M486 is not set
# CONFIG_M586 is not set
# CONFIG_M586TSC is not set
CONFIG_M686=y
CONFIG_X86_WP_WORKS_OK=y
CONFIG_X86_INVLPG=y
CONFIG_X86_BSWAP=y
CONFIG_X86_POPAD_OK=y
CONFIG_X86_TSC=y
CONFIG_X86_GOOD_APIC=y
CONFIG_1GB=y
# CONFIG_2GB is not set
# CONFIG_MATH_EMULATION is not set
CONFIG_MTRR=y
# CONFIG_SMP is not set

#
# Loadable module support
#
CONFIG_MODULES=y
CONFIG_MODVERSIONS=y
CONFIG_KMOD=y

#
# General setup
#
CONFIG_NET=y
CONFIG_PCI=y
# CONFIG_PCI_GOBIOS is not set
# CONFIG_PCI_GODIRECT is not set
CONFIG_PCI_GOANY=y
CONFIG_PCI_BIOS=y
CONFIG_PCI_DIRECT=y
CONFIG_PCI_QUIRKS=y
# CONFIG_PCI_OPTIMIZE is not set
CONFIG_PCI_OLD_PROC=y
# CONFIG_MCA is not set
# CONFIG_VISWS is not set
CONFIG_SYSVIPC=y
# CONFIG_BSD_PROCESS_ACCT is not set
CONFIG_SYSCTL=y
CONFIG_BINFMT_AOUT=m
CONFIG_BINFMT_ELF=y
CONFIG_BINFMT_MISC=m
# CONFIG_BINFMT_JAVA is not set
# CONFIG_PARPORT is not set
# CONFIG_APM is not set
# CONFIG_TOSHIBA is not set

#
# Plug and Play support
#
CONFIG_PNP=y

#
# Block devices
#
CONFIG_BLK_DEV_FD=y
CONFIG_BLK_DEV_IDE=y
# CONFIG_BLK_DEV_HD_IDE is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y
# CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=y
CONFIG_BLK_DEV_IDETAPE=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDEFLOPPY is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDESCSI is not set
# CONFIG_IDE_TASK_IOCTL_DEBUG is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CMD640 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_RZ1000 is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
# CONFIG_IDEPCI_SHARE_IRQ is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y
CONFIG_IDEDMA_NEW_DRIVE_LISTINGS=y
CONFIG_IDEDMA_PCI_EXPERIMENTAL=y
# CONFIG_IDEDMA_PCI_WIP is not set
# CONFIG_BLK_DEV_OFFBOARD is not set
# CONFIG_BLK_DEV_AEC62XX is not set
# CONFIG_BLK_DEV_ALI15X3 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_AMD7409 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CMD64X is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CY82C693 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CS5530 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_HPT34X is not set
# CONFIG_BLK_DEV_HPT366 is not set
CONFIG_BLK_DEV_PIIX=y
# CONFIG_PIIX_TUNING is not set
# CONFIG_BLK_DEV_OPTI621 is not set
CONFIG_BLK_DEV_PDC202XX=y
# CONFIG_PDC202XX_BURST is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SIS5513 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_TRM290 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_VIA82CXXX is not set
# CONFIG_IDE_CHIPSETS is not set
# CONFIG_IDEDMA_IVB is not set
CONFIG_BLK_DEV_LOOP=m
CONFIG_BLK_DEV_NBD=m
CONFIG_BLK_DEV_MD=y
CONFIG_AUTODETECT_RAID=y
# CONFIG_MD_LINEAR is not set
# CONFIG_MD_STRIPED is not set
# CONFIG_MD_MIRRORING is not set
CONFIG_MD_RAID5=y
# CONFIG_MD_TRANSLUCENT is not set
# CONFIG_MD_HSM is not set
CONFIG_BLK_DEV_RAM=y
CONFIG_BLK_DEV_RAM_SIZE=4096
CONFIG_BLK_DEV_INITRD=y
# CONFIG_BLK_DEV_XD is not set
# CONFIG_BLK_DEV_DAC960 is not set
CONFIG_PARIDE_PARPORT=y
# CONFIG_PARIDE is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDE_MODES=y
# CONFIG_BLK_CPQ_DA is not set
# CONFIG_BLK_DEV_HD is not set

#
# Networking options
#
CONFIG_PACKET=y
CONFIG_NETLINK=y
CONFIG_RTNETLINK=y
CONFIG_NETLINK_DEV=y
CONFIG_FIREWALL=y
CONFIG_FILTER=y
CONFIG_UNIX=y
CONFIG_INET=y
# CONFIG_IP_MULTICAST is not set
# CONFIG_IP_ADVANCED_ROUTER is not set
# CONFIG_IP_PNP is not set
CONFIG_IP_FIREWALL=y
CONFIG_IP_FIREWALL_NETLINK=y
CONFIG_NETLINK_DEV=y
CONFIG_IP_TRANSPARENT_PROXY=y
CONFIG_IP_MASQUERADE=y
CONFIG_IP_MASQUERADE_ICMP=y
CONFIG_IP_MASQUERADE_MOD=y
CONFIG_IP_MASQUERADE_IPAUTOFW=m
CONFIG_IP_MASQUERADE_IPPORTFW=m
CONFIG_IP_MASQUERADE_MFW=m
# CONFIG_IP_ROUTER is not set
# CONFIG_NET_IPIP is not set
# CONFIG_NET_IPGRE is not set
CONFIG_IP_ALIAS=y
# CONFIG_ARPD is not set
CONFIG_SYN_COOKIES=y
# CONFIG_INET_RARP is not set
CONFIG_SKB_LARGE=y
# CONFIG_IPV6 is not set
# CONFIG_IPX is not set
# CONFIG_ATALK is not set
# CONFIG_X25 is not set
# CONFIG_LAPB is not set
# CONFIG_BRIDGE is not set
# CONFIG_LLC is not set
# CONFIG_ECONET is not set
# CONFIG_WAN_ROUTER is not set
# CONFIG_NET_FASTROUTE is not set
# CONFIG_NET_HW_FLOWCONTROL is not set
# CONFIG_CPU_IS_SLOW is not set

#
# QoS and/or fair queueing
#
# CONFIG_NET_SCHED is not set

#
# Telephony Support
#
# CONFIG_PHONE is not set
# CONFIG_PHONE_IXJ is not set

#
# SCSI support
#
# CONFIG_SCSI is not set

#
# I2O device support
#
# CONFIG_I2O is not set
# CONFIG_I2O_PCI is not set
# CONFIG_I2O_BLOCK is not set
# CONFIG_I2O_SCSI is not set

#
# Network device support
#
CONFIG_NETDEVICES=y

#
# ARCnet devices
#
# CONFIG_ARCNET is not set
CONFIG_DUMMY=m
CONFIG_BONDING=m
# CONFIG_EQUALIZER is not set
# CONFIG_ETHERTAP is not set
# CONFIG_NET_SB1000 is not set

#
# Ethernet (10 or 100Mbit)
#
CONFIG_NET_ETHERNET=y
# CONFIG_NET_VENDOR_3COM is not set
# CONFIG_LANCE is not set
# CONFIG_NET_VENDOR_SMC is not set
# CONFIG_NET_VENDOR_RACAL is not set
# CONFIG_RTL8139 is not set
# CONFIG_NET_ISA is not set
CONFIG_NET_EISA=y
# CONFIG_PCNET32 is not set
# CONFIG_AC3200 is not set
# CONFIG_APRICOT is not set
# CONFIG_CS89x0 is not set
# CONFIG_DM9102 is not set
# CONFIG_DE4X5 is not set
# CONFIG_DEC_ELCP is not set
# CONFIG_DEC_ELCP_OLD is not set
# CONFIG_DGRS is not set
CONFIG_EEXPRESS_PRO100=m
# CONFIG_LNE390 is not set
# CONFIG_NE3210 is not set
# CONFIG_NE2K_PCI is not set
# CONFIG_TLAN is not set
# CONFIG_VIA_RHINE is not set
# CONFIG_SIS900 is not set
# CONFIG_ES3210 is not set
# CONFIG_EPIC100 is not set
# CONFIG_ZNET is not set
# CONFIG_NET_POCKET is not set

#
# Ethernet (1000 Mbit)
#
# CONFIG_ACENIC is not set
# CONFIG_HAMACHI is not set
# CONFIG_YELLOWFIN is not set
# CONFIG_SK98LIN is not set
# CONFIG_FDDI is not set
# CONFIG_HIPPI is not set
# CONFIG_PPP is not set
# CONFIG_SLIP is not set
# CONFIG_NET_RADIO is not set

#
# Token ring devices
#
# CONFIG_TR is not set
# CONFIG_NET_FC is not set
# CONFIG_RCPCI is not set
# CONFIG_SHAPER is not set

#
# Wan interfaces
#
# CONFIG_HOSTESS_SV11 is not set
# CONFIG_COSA is not set
# CONFIG_SEALEVEL_4021 is not set
# CONFIG_SYNCLINK_SYNCPPP is not set
# CONFIG_LANMEDIA is not set
# CONFIG_COMX is not set
# CONFIG_HDLC is not set
# CONFIG_DLCI is not set
# CONFIG_SBNI is not set

#
# Amateur Radio support
#
# CONFIG_HAMRADIO is not set

#
# IrDA (infrared) support
#
# CONFIG_IRDA is not set

#
# ISDN subsystem
#
# CONFIG_ISDN is not set

#
# Old CD-ROM drivers (not SCSI, not IDE)
#
# CONFIG_CD_NO_IDESCSI is not set

#
# Character devices
#
CONFIG_VT=y
CONFIG_VT_CONSOLE=y
CONFIG_SERIAL=y
# CONFIG_SERIAL_CONSOLE is not set
# CONFIG_SERIAL_EXTENDED is not set
# CONFIG_SERIAL_NONSTANDARD is not set
CONFIG_UNIX98_PTYS=y
CONFIG_UNIX98_PTY_COUNT=256
CONFIG_MOUSE=y

#
# Mice
#
# CONFIG_ATIXL_BUSMOUSE is not set
# CONFIG_BUSMOUSE is not set
# CONFIG_MS_BUSMOUSE is not set
CONFIG_PSMOUSE=y
CONFIG_82C710_MOUSE=y
# CONFIG_PC110_PAD is not set

#
# Joysticks
#
# CONFIG_JOYSTICK is not set
# CONFIG_QIC02_TAPE is not set
# CONFIG_WATCHDOG is not set
# CONFIG_NVRAM is not set
# CONFIG_RTC is not set

#
# Video For Linux
#
# CONFIG_VIDEO_DEV is not set
# CONFIG_DTLK is not set

#
# Ftape, the floppy tape device driver
#
# CONFIG_FTAPE is not set

#
# Filesystems
#
# CONFIG_QUOTA is not set
CONFIG_AUTOFS_FS=y
# CONFIG_ADFS_FS is not set
# CONFIG_AFFS_FS is not set
# CONFIG_HFS_FS is not set
# CONFIG_FAT_FS is not set
# CONFIG_MSDOS_FS is not set
# CONFIG_UMSDOS_FS is not set
# CONFIG_VFAT_FS is not set
CONFIG_ISO9660_FS=y
# CONFIG_JOLIET is not set
# CONFIG_MINIX_FS is not set
# CONFIG_NTFS_FS is not set
# CONFIG_HPFS_FS is not set
CONFIG_PROC_FS=y
CONFIG_DEVPTS_FS=y
# CONFIG_QNX4FS_FS is not set
# CONFIG_ROMFS_FS is not set
CONFIG_EXT2_FS=y
# CONFIG_SYSV_FS is not set
# CONFIG_UFS_FS is not set
# CONFIG_EFS_FS is not set

#
# Network File Systems
#
# CONFIG_CODA_FS is not set
# CONFIG_NFS_FS is not set
# CONFIG_NFSD is not set
# CONFIG_SUNRPC is not set
# CONFIG_LOCKD is not set
CONFIG_SMB_FS=m
# CONFIG_NCP_FS is not set

#
# Partition Types
#
# CONFIG_BSD_DISKLABEL is not set
# CONFIG_MAC_PARTITION is not set
# CONFIG_SMD_DISKLABEL is not set
# CONFIG_SOLARIS_X86_PARTITION is not set
# CONFIG_UNIXWARE_DISKLABEL is not set
# CONFIG_NLS is not set

#
# Console drivers
#
CONFIG_VGA_CONSOLE=y
CONFIG_VIDEO_SELECT=y
# CONFIG_MDA_CONSOLE is not set
# CONFIG_FB is not set

#
# Sound
#
# CONFIG_SOUND is not set

#
# Kernel hacking
#
# CONFIG_MAGIC_SYSRQ is not set




Best regards,

Dan Browning
Network/DB Admin
Cyclone Computer Systems

-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@vger.kernel.org
Please read the FAQ at http://www.tux.org/lkml/

\
 
 \ /
  Last update: 2005-03-22 12:45    [W:0.048 / U:29.568 seconds]
©2003-2018 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site