lkml.org 
[lkml]   [1998]   [Mar]   [14]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: still sound problems....
	[responce in followup:]

> Date: Sat, 14 Mar 1998 02:49:12 +0200
> From: Itai Nahshon <nahshon@actcom.co.il>
> To: maynard@jmg.com
> CC: linux-kernel@vger.rutgers.edu, cummings@nyquist.ee.ualberta.ca
> Subject: Re: still sound problems....
>
> J. Maynard Gelinas wrote:
> >
> > I've had this exact same problem with 2.1.88 and 2.1.89,
> > either compiled as a module or into a monolithic kernel; if I include
> > mad16 support at all the kernel will bomb during compilation. I
>
> What do you mean by bomb? Which compiler are you using? What is in your
> .config file?
>
Yeah, I should have been more specific:

[maynard@marquez maynard]$ gcc -v
Reading specs from /usr/lib/gcc-lib/i386-redhat-linux/2.7.2.3/specs
gcc version 2.7.2.3
[maynard@marquez maynard]

I have a dual ppro-180, Tyan 1662D, 128MB RAM, S3 968 video,
NCR 83C8XX PCI SCSI board, and the Mad16 Opti 82C928 sound card (By
the way, has anyone noticed this chipset generate sound distortions
during heavy load? When running Quake and QII, I get regular, loud,
scratch like noises in clockwork about twice every second or so.?.?.
I do not notice this in Windows). The machine compiles 2.0.x kernels
just fine, and my other Dual P-120 box is having the same problem. My
system didn't crash, as in an OS failure; the _compilation_ fails
because of errors. For example, look at this output my system just
generated with 2.1.89, using the _exact_ same sound config options as
you:

# make dep; make clean; make bzImage; make modules [...]

[...]

gcc -D__KERNEL__ -I/usr/src/linux-2.1.89/include -Wall
-Wstrict-prototypes -O2 -fomit-frame-pointer -D__SMP__ -pipe
-fno-strength-reduce -m486 -malign-loops=2 -malign-jumps=2
-malign-functions=2 -DCPU=686 -D__SMP__ -DMODULE -DMODVERSIONS
-include /usr/src/linux-2.1.89/include/linux/modversions.h -c -o
sound_firmware.o sound_firmware.c
ld -r -o sound.o soundcard.o dev_table.o audio.o dmabuf.o \
sequencer.o sys_timer.o sound_timer.o lowlevel/lowlevel.o \
midi_synth.o midibuf.o sound_firmware.o
gcc -D__KERNEL__ -I/usr/src/linux-2.1.89/include -Wall
-Wstrict-prototypes -O2 -fomit-frame-pointer -D__SMP__ -pipe
-fno-strength-reduce -m486 -malign-loops=2 -malign-jumps=2
-malign-functions=2 -DCPU=686 -D__SMP__ -DMODULE -DMODVERSIONS
-include /usr/src/linux-2.1.89/include/linux/modversions.h -c -o
sb_audio.o sb_audio.c
sb_audio.c:965: `sb_audio_ioctl' undeclared here (not in a function)
sb_audio.c:965: initializer element for `sb1_audio_driver.ioctl' is
not constant
make[2]: *** [sb_audio.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.1.89/drivers/sound'
make[1]: *** [modules] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.1.89/drivers'
make: *** [modules] Error 2

If I choose no sound support this problem doesn't happen. I
also get this same result on my other dual P-120 (DFI), box I wonder
if this may be SMP related, but don't know how to track that down.
I'm running Redhat 5.0 on the dual ppro, and Redhat 4.2 on the dual
p-120. Still, I'm no kernel hacker, so I'm grasping at straws in thin
air here.

TIA for any suggestions!
J. Maynard Gelinas

[see bottom for my .config]

> > posted a message about this some two weeks ago, but no one chimed up
> > who also owned mad16 hardware. I don't know what's causing the
> > problem, but I _can_ confirm that you're not the only one who's
> > experienced it. If anyone resolves it, I'm looking forward to the
> > patch!
> >
>
> I have an OPTi 82C931 based card that uses the mad16 driver. I started
> using itbefore Linux-2.1.66 was current and build every kernel since
> then.
> Only very few kernels were broken. Sound is certainly usefull with
> kernels 2.1.88 and 2.1.89.
> If it helps, this is the relevant part from my .config file:
> #
> # Sound
> #
> CONFIG_SOUND=m
> # CONFIG_PAS is not set
> CONFIG_SB=m
> CONFIG_ADLIB=m
> # CONFIG_GUS is not set
> # CONFIG_MPU401 is not set
> # CONFIG_PSS is not set
> CONFIG_MSS=m
> # CONFIG_SSCAPE is not set
> # CONFIG_TRIX is not set
> CONFIG_MAD16=m
> # CONFIG_CS4232 is not set
> # CONFIG_MAUI is not set
> # CONFIG_OPL3SA1 is not set
> # CONFIG_SOFTOSS is not set
> CONFIG_YM3812=m
> # CONFIG_VMIDI is not set
> # CONFIG_UART6850 is not set
> # CONFIG_LOWLEVEL_SOUND is not set
>
> And these modules are needed for sound+synth support:
> Module Size Used by
> opl3 10132 0 (unused)
> mad16 5208 0 (unused)
> sb 22164 0 [mad16]
> uart401 5632 0 [mad16 sb]
> ad1848 14424 1 [mad16]
> sound 63264 0 [opl3 mad16 sb uart401 ad1848]
>
> And this is the relevant part from my conf.modules:
> options sb mad16=1
> #options mad16 irq=10 dma=0 io=0x530 joystick=1 cdtype=0
> options mad16 irq=10 dma=0 dma16=1 io=0x530 joystick=1 cdtype=0
> options opl3 io=0x388
> (note - having dma16 in mad16 may cause an Oops in kernels earlier
> than pre2.1.90-2).
>
> Itai
> --
> Itai Nahshon nahshon@actcom.co.il
> Also nahshon@vnet.ibm.com
>

[root@marquez linux]# more .config
#
# Automatically generated make config: don't edit
#

#
# Code maturity level options
#
CONFIG_EXPERIMENTAL=y

#
# Processor type and features
#
# CONFIG_M386 is not set
# CONFIG_M486 is not set
# CONFIG_M586 is not set
CONFIG_M686=y
# CONFIG_MATH_EMULATION is not set

#
# Loadable module support
#
CONFIG_MODULES=y
CONFIG_MODVERSIONS=y
CONFIG_KERNELD=y

#
# General setup
#
CONFIG_NET=y
CONFIG_PCI=y
CONFIG_PCI_BIOS=y
CONFIG_PCI_DIRECT=y
# CONFIG_PCI_OPTIMIZE is not set
CONFIG_PCI_OLD_PROC=y
# CONFIG_MCA is not set
CONFIG_SYSVIPC=y
# CONFIG_BSD_PROCESS_ACCT is not set
CONFIG_SYSCTL=y
CONFIG_BINFMT_AOUT=y
CONFIG_BINFMT_ELF=y
CONFIG_BINFMT_MISC=y
# CONFIG_BINFMT_JAVA is not set
# CONFIG_VIDEO_SELECT is not set
CONFIG_PARPORT=m
CONFIG_PARPORT_PC=m
# CONFIG_PARPORT_OTHER is not set

#
# Plug and Play support
#
# CONFIG_PNP is not set

#
# Floppy, IDE, and other block devices
#
CONFIG_BLK_DEV_FD=y
CONFIG_BLK_DEV_IDE=y

#
# Please see Documentation/ide.txt for help/info on IDE drives
#
# CONFIG_BLK_DEV_HD_IDE is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDETAPE is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDEFLOPPY is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDESCSI is not set
CONFIG_BLK_DEV_CMD640=y
# CONFIG_BLK_DEV_CMD640_ENHANCED is not set
CONFIG_BLK_DEV_RZ1000=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
# CONFIG_BLK_DEV_OPTI621 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_TRM290 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_NS87415 is not set
# CONFIG_IDE_CHIPSETS is not set

#
# Additional Block Devices
#
CONFIG_BLK_DEV_LOOP=m
# CONFIG_BLK_DEV_MD is not set
CONFIG_BLK_DEV_RAM=y
CONFIG_BLK_DEV_INITRD=y
# CONFIG_BLK_DEV_XD is not set
CONFIG_PARIDE_PARPORT=m
# CONFIG_PARIDE is not set
# CONFIG_BLK_DEV_HD is not set

#
# Networking options
#
CONFIG_PACKET=y
# CONFIG_NETLINK is not set
# CONFIG_FIREWALL is not set
# CONFIG_NET_ALIAS is not set
# CONFIG_FILTER is not set
CONFIG_UNIX=y
CONFIG_INET=y
# CONFIG_IP_MULTICAST is not set
# CONFIG_IP_ADVANCED_ROUTER is not set
# CONFIG_IP_PNP is not set
# CONFIG_IP_ACCT is not set
# CONFIG_IP_ROUTER is not set
# CONFIG_NET_IPIP is not set
# CONFIG_NET_IPGRE is not set
# CONFIG_IP_ALIAS is not set
# CONFIG_SYN_COOKIES is not set

#
# (it is safe to leave these untouched)
#
CONFIG_INET_RARP=y
CONFIG_IP_NOSR=y
CONFIG_SKB_LARGE=y
# CONFIG_IPV6 is not set

#
#
#
# CONFIG_IPX is not set
# CONFIG_ATALK is not set
# CONFIG_X25 is not set
# CONFIG_LAPB is not set
# CONFIG_BRIDGE is not set
# CONFIG_LLC is not set
# CONFIG_WAN_ROUTER is not set
# CONFIG_NET_FASTROUTE is not set
# CONFIG_NET_HW_FLOWCONTROL is not set
# CONFIG_CPU_IS_SLOW is not set
# CONFIG_NET_SCHED is not set
# CONFIG_NET_PROFILE is not set

#
# SCSI support
#
CONFIG_SCSI=y

#
# SCSI support type (disk, tape, CD-ROM)
#
CONFIG_BLK_DEV_SD=y
CONFIG_CHR_DEV_ST=m
CONFIG_BLK_DEV_SR=m
CONFIG_BLK_DEV_SR_VENDOR=y
CONFIG_CHR_DEV_SG=m

#
# Some SCSI devices (e.g. CD jukebox) support multiple LUNs
#
CONFIG_SCSI_MULTI_LUN=y
CONFIG_SCSI_CONSTANTS=y
# CONFIG_SCSI_LOGGING is not set

#
# SCSI low-level drivers
#
# CONFIG_SCSI_7000FASST is not set
# CONFIG_SCSI_AHA152X is not set
CONFIG_SCSI_AHA1542=m
# CONFIG_SCSI_AHA1740 is not set
# CONFIG_SCSI_AIC7XXX is not set
# CONFIG_SCSI_ADVANSYS is not set
# CONFIG_SCSI_IN2000 is not set
# CONFIG_SCSI_AM53C974 is not set
CONFIG_SCSI_BUSLOGIC=y
CONFIG_SCSI_OMIT_FLASHPOINT=y
# CONFIG_SCSI_DTC3280 is not set
# CONFIG_SCSI_EATA_DMA is not set
# CONFIG_SCSI_EATA_PIO is not set
# CONFIG_SCSI_EATA is not set
# CONFIG_SCSI_FUTURE_DOMAIN is not set
# CONFIG_SCSI_GDTH is not set
# CONFIG_SCSI_GENERIC_NCR5380 is not set
# CONFIG_SCSI_G_NCR5380_PORT is not set
# CONFIG_SCSI_G_NCR5380_MEM is not set
# CONFIG_SCSI_NCR53C406A is not set
# CONFIG_SCSI_NCR53C7xx is not set
CONFIG_SCSI_NCR53C8XX=y
CONFIG_SCSI_NCR53C8XX_NVRAM_DETECT=y
CONFIG_SCSI_NCR53C8XX_TAGGED_QUEUE=y
# CONFIG_SCSI_NCR53C8XX_IOMAPPED is not set
CONFIG_SCSI_NCR53C8XX_MAX_TAGS=4
CONFIG_SCSI_NCR53C8XX_SYNC=10
# CONFIG_SCSI_PPA is not set
# CONFIG_SCSI_PAS16 is not set
# CONFIG_SCSI_PCI2000 is not set
# CONFIG_SCSI_PCI2220I is not set
# CONFIG_SCSI_PSI240I is not set
# CONFIG_SCSI_QLOGIC_FAS is not set
# CONFIG_SCSI_QLOGIC_ISP is not set
# CONFIG_SCSI_SEAGATE is not set
# CONFIG_SCSI_DC390T is not set
# CONFIG_SCSI_T128 is not set
# CONFIG_SCSI_U14_34F is not set
# CONFIG_SCSI_ULTRASTOR is not set
# CONFIG_SCSI_DEBUG is not set

#
# Network device support
#
CONFIG_NETDEVICES=y
# CONFIG_ARCNET is not set
CONFIG_DUMMY=m
# CONFIG_EQUALIZER is not set
CONFIG_NET_ETHERNET=y
# CONFIG_NET_VENDOR_3COM is not set
# CONFIG_LANCE is not set
# CONFIG_NET_VENDOR_SMC is not set
# CONFIG_NET_VENDOR_RACAL is not set
CONFIG_NET_ISA=y
# CONFIG_AT1700 is not set
# CONFIG_E2100 is not set
# CONFIG_DEPCA is not set
# CONFIG_EWRK3 is not set
CONFIG_EEXPRESS=y
# CONFIG_EEXPRESS_PRO is not set
# CONFIG_FMV18X is not set
# CONFIG_HPLAN_PLUS is not set
# CONFIG_HPLAN is not set
# CONFIG_HP100 is not set
# CONFIG_ETH16I is not set
CONFIG_NE2000=m
# CONFIG_SEEQ8005 is not set
# CONFIG_SK_G16 is not set
CONFIG_NET_EISA=y
# CONFIG_PCNET32 is not set
# CONFIG_AC3200 is not set
# CONFIG_APRICOT is not set
# CONFIG_CS89x0 is not set
# CONFIG_DE4X5 is not set
# CONFIG_DEC_ELCP is not set
# CONFIG_DGRS is not set
# CONFIG_EEXPRESS_PRO100 is not set
# CONFIG_TLAN is not set
# CONFIG_ES3210 is not set
# CONFIG_ZNET is not set
# CONFIG_NET_POCKET is not set
# CONFIG_FDDI is not set
# CONFIG_DLCI is not set
# CONFIG_PLIP is not set
# CONFIG_PPP is not set
# CONFIG_SLIP is not set
# CONFIG_NET_RADIO is not set
# CONFIG_TR is not set
# CONFIG_SHAPER is not set

#
# Amateur Radio support
#
# CONFIG_HAMRADIO is not set

#
# ISDN subsystem
#
# CONFIG_ISDN is not set

#
# CD-ROM drivers (not for SCSI or IDE/ATAPI drives)
#
CONFIG_CD_NO_IDESCSI=y
# CONFIG_AZTCD is not set
# CONFIG_GSCD is not set
# CONFIG_SBPCD is not set
CONFIG_MCD=m
# CONFIG_MCDX is not set
# CONFIG_OPTCD is not set
# CONFIG_CM206 is not set
# CONFIG_SJCD is not set
# CONFIG_ISP16_CDI is not set
# CONFIG_CDU31A is not set
# CONFIG_CDU535 is not set
CONFIG_CDROM=y

#
# Filesystems
#
# CONFIG_QUOTA is not set
# CONFIG_MINIX_FS is not set
CONFIG_EXT2_FS=y
CONFIG_ISO9660_FS=y
CONFIG_JOLIET=y
CONFIG_FAT_FS=m
CONFIG_MSDOS_FS=m
# CONFIG_UMSDOS_FS is not set
CONFIG_VFAT_FS=m
CONFIG_PROC_FS=y
CONFIG_NFS_FS=y
CONFIG_NFSD=y
CONFIG_SUNRPC=y
CONFIG_LOCKD=y
# CONFIG_CODA_FS is not set
CONFIG_SMB_FS=m
CONFIG_SMB_WIN95=y
# CONFIG_HPFS_FS is not set
CONFIG_NTFS_FS=m
# CONFIG_NTFS_RW is not set
# CONFIG_SYSV_FS is not set
# CONFIG_AFFS_FS is not set
# CONFIG_HFS_FS is not set
# CONFIG_ROMFS_FS is not set
CONFIG_AUTOFS_FS=y
# CONFIG_UFS_FS is not set
# CONFIG_ADFS_FS is not set
# CONFIG_MAC_PARTITION is not set
CONFIG_NLS=y

#
# Native Language Support
#
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_437 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_737 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_775 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_850 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_852 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_855 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_857 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_860 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_861 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_862 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_863 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_864 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_865 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_866 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_869 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_874 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_1 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_2 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_3 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_4 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_5 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_6 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_7 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_8 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_9 is not set
# CONFIG_NLS_KOI8_R is not set

#
# Character devices
#
CONFIG_VT=y
CONFIG_VT_CONSOLE=y
CONFIG_SERIAL=y
# CONFIG_SERIAL_CONSOLE is not set
# CONFIG_SERIAL_EXTENDED is not set
# CONFIG_SERIAL_NONSTANDARD is not set
# CONFIG_PRINTER is not set
CONFIG_MOUSE=y
# CONFIG_ATIXL_BUSMOUSE is not set
# CONFIG_BUSMOUSE is not set
# CONFIG_MS_BUSMOUSE is not set
CONFIG_PSMOUSE=y
CONFIG_82C710_MOUSE=y
# CONFIG_PC110_PAD is not set
# CONFIG_UMISC is not set
# CONFIG_QIC02_TAPE is not set
# CONFIG_APM is not set
# CONFIG_WATCHDOG is not set
# CONFIG_RTC is not set
# CONFIG_VIDEO_DEV is not set
# CONFIG_NVRAM is not set
# CONFIG_JOYSTICK is not set
# CONFIG_MISC_RADIO is not set

#
# Ftape, the floppy tape device driver
#
# CONFIG_JOYSTICK is not set
# CONFIG_MISC_RADIO is not set

#
# Ftape, the floppy tape device driver
#
# CONFIG_FTAPE is not set
# CONFIG_FT_NORMAL_DEBUG is not set
# CONFIG_FT_FULL_DEBUG is not set
# CONFIG_FT_NO_TRACE is not set
# CONFIG_FT_NO_TRACE_AT_ALL is not set
# CONFIG_FT_STD_FDC is not set
# CONFIG_FT_MACH2 is not set
# CONFIG_FT_PROBE_FC10 is not set
# CONFIG_FT_ALT_FDC is not set

#
# Sound
#
CONFIG_SOUND=m
# CONFIG_PAS is not set
CONFIG_SB=m
CONFIG_ADLIB=m
# CONFIG_GUS is not set
# CONFIG_MPU401 is not set
# CONFIG_PSS is not set
CONFIG_MSS=m
# CONFIG_SSCAPE is not set
# CONFIG_TRIX is not set
CONFIG_MAD16=m
# CONFIG_CS4232 is not set
# CONFIG_MAUI is not set
# CONFIG_OPL3SA1 is not set
# CONFIG_SOFTOSS is not set
CONFIG_YM3812=m
# CONFIG_VMIDI is not set
# CONFIG_UART6850 is not set
# CONFIG_LOWLEVEL_SOUND is not set

#
# Kernel hacking
#
CONFIG_PROFILE=y
CONFIG_PROFILE_SHIFT=2
# CONFIG_MAGIC_SYSRQ is not set
CONFIG_VGA_CONSOLE=y
















-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@vger.rutgers.edu

\
 
 \ /
  Last update: 2005-03-22 13:41    [from the cache]
©2003-2011 Jasper Spaans