lkml.org 
[lkml]   [2018]   [Jan]   [28]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
From
Date
SubjectRe: selftests/x86/fsgsbase_64 test problem
On Fri, Jan 26, 2018 at 2:42 PM, Andy Lutomirski <luto@kernel.org> wrote:
> On Fri, Jan 26, 2018 at 2:38 PM, Andy Lutomirski <luto@kernel.org> wrote:
>> On Fri, Jan 26, 2018 at 11:46 AM, Andy Lutomirski <luto@kernel.org> wrote:
>>> On Fri, Jan 26, 2018 at 10:59 AM, Andy Lutomirski <luto@kernel.org> wrote:
>>>> On Fri, Jan 26, 2018 at 8:22 AM, Andy Lutomirski <luto@kernel.org> wrote:
>>>>> On Fri, Jan 26, 2018 at 7:36 AM, Dan Rue <dan.rue@linaro.org> wrote:
>>>>>>
>>>>>> We've noticed that fsgsbase_64 can fail intermittently with the
>>>>>> following error:
>>>>>>
>>>>>> [RUN] ARCH_SET_GS(0x0) and clear gs, then schedule to 0x1
>>>>>> Before schedule, set selector to 0x1
>>>>>> other thread: ARCH_SET_GS(0x1) -- sel is 0x0
>>>>>> [FAIL] GS/BASE changed from 0x1/0x0 to 0x0/0x0
>>>>>>
>>>>>> This can be reliably reproduced by running fsgsbase_64 in a loop. i.e.
>>>>>>
>>>>>> for i in $(seq 1 10000); do ./fsgsbase_64 || break; done
>>>>>>
>>>>>> This problem isn't new - I've reproduced it on latest mainline and every
>>>>>> release going back to v4.12 (I did not try earlier). This was tested on
>>>>>> a Supermicro board with a Xeon E3-1220 as well as an Intel Nuc with an
>>>>>> i3-5010U.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Hmm, I can reproduce it, too. I'll look in a bit.
>>>>
>>>> I'm triggering a different error, and I think what's going on is that
>>>> the kernel doesn't currently re-save GSBASE when a task switches out
>>>> and that task has save gsbase != 0 and in-register GS == 0. This is
>>>> arguably a bug, but it's not an infoleak, and fixing it could be a wee
>>>> bit expensive. I'm not sure what, if anything, to do about this. I
>>>> suppose I could add some gross perf hackery to the test to detect this
>>>> case and suppress the error.
>>>>
>>>> I can also trigger the problem you're seeing, and I don't know what's
>>>> up. It may be related to and old problem I've seen that causes signal
>>>> delivery to sometimes corrupt %gs. It's deterministic, but it depends
>>>> in some odd way on register state. I can currently reproduce that
>>>> issue 100% of the time, and I'm trying to see if I can figure out
>>>> what's happening.
>>>
>>> I think it's a CPU bug, and I'm a bit mystified. I can trigger the
>>> following, plausibly related issue:
>>>
>>> Write a program that writes %gs = 1.
>>> Run that program under gdb
>>> break in which %gs == 1
>>> display/x $gs
>>> si
>>>
>>> Under QEMU TCG, gs stays equal to 1. On native or KVM, on Skylake, it
>>> changes to 0.
>>>
>>> On KVM or native, I do not observe do_debug getting called with %gs ==
>>> 1. On TCG, I do. I don't think that's precisely the problem that's
>>> causing the test to fail, since the test doesn't use TF or ptrace, but
>>> I wouldn't be shocked if it's related.
>>>
>>> hpa, any insight?
>>>
>>> (NB: if you want to play with this as I've described it, you may need
>>> to make invalid_selector() in ptrace.c always return false. The
>>> current implementation is too strict and causes problems.)
>>
>> Much simpler test. Run the attached program (gs1). It more or less
>> just sets %gs to 1 and spins until it stops being 1. Do it on a
>> kernel with the attached patch applied. I see stuff like this:
>>
>> # ./gs1
>> PID = 129
>> [ 15.703015] pid 129 saved gs = 1
>> [ 15.703517] pid 129 loaded gs = 1
>> [ 15.703973] pid 129 prepare_exit_to_usermode: gs = 1
>> ax = 0, cx = 0, dx = 0
>>
>> So we're interrupting the program, switching out, switching back in,
>> setting %gs to 1, observing that %gs is *still* 1 in
>> prepare_exit_to_usermode(), returning to usermode, and observing %gs
>> == 0.
>>
>> Presumably what's happening is that the IRET microcode matches the
>> SDM's pseudocode, which says:
>>
>> RETURN-TO-OUTER-PRIVILEGE-LEVEL:
>> ...
>> FOR each SegReg in (ES, FS, GS, and DS)
>> DO
>> tempDesc ← descriptor cache for SegReg (* hidden part of segment register *)
>> IF tempDesc(DPL) < CPL AND tempDesc(Type) is data or non-conforming code
>> THEN (* Segment register invalid *)
>> SegReg ← NULL;
>> FI;
>> OD;
>>
>> But this is very odd. The actual permission checks (in the docs for MOV) are:
>>
>> IF DS, ES, FS, or GS is loaded with non-NULL selector
>> THEN
>> IF segment selector index is outside descriptor table limits
>> or segment is not a data or readable code segment
>> or ((segment is a data or nonconforming code segment)
>> or ((RPL > DPL) and (CPL > DPL))
>> THEN #GP(selector); FI;
>>
>> ^^^^
>> This makes no sense. This says that the data segments cannot be
>> loaded with MOV. Empirically, it seems like MOV works if CPL <= DPL
>> and RPL <= DPL, but I haven't checked that hard.
>
> Surely Intel meant:
>
> ... or ((segment is a data segment or nonconforming code segment) and
> ((RPL > DPL) or (CPL > DPL))
>
> This would be consistent with the AMD APM #GP condition of "The DS,
> ES, FS, or GS register was loaded and the segment pointed to was a
> data or non-conforming code segment, but the RPL or CPL was greater
> than the DPL."
>
>>
>> IF segment not marked present
>> THEN #NP(selector);
>> ELSE
>> SegmentRegister ← segment selector;
>> SegmentRegister ← segment descriptor; FI;
>> FI;
>>
>> IF DS, ES, FS, or GS is loaded with NULL selector
>> THEN
>> SegmentRegister ← segment selector;
>> SegmentRegister ← segment descriptor;
>> ^^^^
>> wtf? There is no "segment descriptor". Presumably what actually
>> gets written to segment.DPL is nonsense.
>> FI;
>
> I think the bug is here. I think that, when writing a NULL selector
> to DS, ES, FS, or GS, Intel CPUs incorrectly set DPL == RPL, whereas
> they should set DPL to 3.

As an experiment, I did this:

DEFINE_PER_CPU_PAGE_ALIGNED(struct gdt_page, gdt_page) = { .gdt = {
+ [0] = { .dpl = 3, },
+

This had no apparent effect. I was hoping that maybe loading NULL
into a selector would copy DPL from from gdt[0], but it seems like it
doesn't.

\
 
 \ /
  Last update: 2018-01-28 20:22    [W:0.073 / U:58.248 seconds]
©2003-2018 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site