[lkml]   [2012]   [Mar]   [25]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
Messages in this thread
    SubjectRe: Fwd: libata-pmp patch for 3.2.x and later for eSATA Port Multiplier Sil3726
    I reread your logs.

    Assuming you don't mind long boot from cold power, the remaining
    problem is with the 4 disk enclosures [ata7-ata10] on the second
    machines where the first disk is not found and boot from warm reboot
    is very long.
    I try to understand why it works with the other 4 enclosures
    [ata5-ata6] on the first and second machines.

    Also, just to be sure I understand you configuration correctly, your
    second machine has 30 disks total, not 40:
    2 direct on ata1.00 and ata1.01
    8 on 2 enclosures [ 2 * 4] on ata5 and ata6
    20 on 4 enclosures [ 4 * 5] on ata7 - ata10

    Also, from the log, ata5 and ata6 is behind a Sil3132 based
    controller, while ata7-ata10 behind a single Sil3124, not the opposite
    as you said in a precedent mail.

    If possible, could you switch 2 of the 4 enclosures [with their disks]
    that fails to the port controlled by the Sil3132 controller, reboot
    the machine with all its 30 drives and see if the failures follow the
    controller or the enclosure.
    If you based your raid configuration on signature that should be fine,
    but if it based on kernel device name [sdX] that will confuse md and
    will mess with your data.

    I am sorry I don't have any other suggestion right now,


    On Sat, Mar 24, 2012 at 6:19 PM, ANEZAKI, Akira
    <> wrote:
    > Hello Gwendal,
    > I want to confirm one thing.
    > The kernel 3.1.x driver still works?
    > It seems to take long time to solve the problem. Of course I understand
    > staggered spin-up is better solution. But I can't wait it so long. And
    > it affects only SiI3726 only.
    > Best Regards,
    > Akira
    > (2012/03/23 18:59), ANEZAKI, Akira wrote:
    >> Hello Gwendal,
    >> (2012/03/23 17:31), Gwendal Grignou wrote:
    >>>>>>> I notice however some messages I did not see before:
    >>>>>>>>> [    4.856382] ata7.15: Port Multiplier 1.1, 0x1095:0x3726 r23, 6 ports, feat 0x1/0x9
    >>>>>>>>> [    4.858742] ata7.00: hard resetting link
    >>>>>>>>> [   14.843039] ata7.00: softreset failed (timeout)
    >>>>>>>>> [   17.836402] ata7.15: qc timeout (cmd 0xe4)
    >>>>>>> The later indicates that the PMP is stuck and the host can not read
    >>>>>>> its internal register.
    >>>>>>> Is it possible that the PMP in these 4 enclosures you are using have a
    >>>>>>> different firmware than the other ones?
    >>>>>>> Firmware 1.0114 is available at:
    >>>>>>> From the release notes:
    >>>>>>> """- Fix SRST and initial two RegFIS Problem."""
    >>>> I'm still fixing broken RAID. Sorry for my slow response.
    >> I checked those firmware version. All of them use version 1.0114.
    >> Best Regards,
    >> Akira
    To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
    the body of a message to
    More majordomo info at
    Please read the FAQ at

     \ /
      Last update: 2012-03-25 17:31    [W:0.025 / U:66.224 seconds]
    ©2003-2016 Jasper Spaans. hosted at Digital OceanAdvertise on this site