lkml.org 
[lkml]   [2011]   [Apr]   [26]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: 2.6.38.4 broke my audio
At Tue, 26 Apr 2011 08:42:59 +0700,
Emmanuel Benisty wrote:
>
> On Tue, Apr 26, 2011 at 3:25 AM, Takashi Iwai <tiwai@suse.de> wrote:
> > At Mon, 25 Apr 2011 10:34:09 -0700,
> > Greg KH wrote:
> >>
> >> On Mon, Apr 25, 2011 at 11:25:29AM +0200, Takashi Iwai wrote:
> >> > At Sun, 24 Apr 2011 17:01:26 -0700,
> >> > Greg KH wrote:
> >> > >
> >> > > On Sun, Apr 24, 2011 at 11:30:37AM +0100, Andrew Clayton wrote:
> >> > > > Hi guys.
> >> > > >
> >> > > > Just upgraded to .4 from .3 and found my audio was _really_ quiet. All
> >> > > > the mixers looked sane.
> >> > > >
> >> > > > A quick check of the changelog and a revert of:
> >> > > >
> >> > > > commit 58541cc27531727f7120683a7cb123ee3ada4bd4
> >> > > > Author: Takashi Iwai <tiwai@suse.de>
> >> > > > Date:   Mon Mar 28 12:05:31 2011 +0200
> >> > > >
> >> > > >     ALSA: hda - Fix pin-config of Gigabyte mobo
> >> > > >
> >> > > >     commit c6b358748e19ce7e230b0926ac42696bc485a562 upstream.
> >> > > >
> >> > > >     Use pin-fix instead of the static quirk for Gigabyte mobos 1458:a002.
> >> > > >
> >> > > >     Bugzilla: https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=677256
> >> > > >     Signed-off-by: Takashi Iwai <tiwai@suse.de>
> >> > > >     Signed-off-by: Greg Kroah-Hartman <gregkh@suse.de>
> >> > > >
> >> > > > made it normal again.
> >> > >
> >> > > Takashi, do you have a fix for this, or should I revert this from the
> >> > > .38 stable tree?  It looks like we now have 2 reports of this problem.
> >> >
> >> > If we need to revert, I'll do it in the upstream first, as it must hit
> >> > to 2.6.39, too.
> >>
> >> True.
> >>
> >> > But let me check this breakage first.  I'll take a look at it more
> >> > deeply tomorrow.
> >>
> >> Ok, that sounds good.
> >
> > Thanks.
> >
> > Andrew, could you give alsa-info.sh outputs on your machine?
> > Preferably, the outputs both before and after the kernel update would
> > be really helpful.
>
> In case it might help, mine are attached too.

Thanks. But the output after update (alsa-info.txt.bad) looks weird.
It contains unexpected pin-update for NID 0x15 (found in
/sys/class/sound/hwC0D0/driver_pin_configs), and thus the mixer
elements created don't match with the results on HD-audio emulator.

Could you double-check whether you have no modification over 2.6.38.4
driver?


Takashi
--
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@vger.kernel.org
More majordomo info at http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at http://www.tux.org/lkml/

\
 
 \ /
  Last update: 2011-04-26 14:51    [from the cache]
©2003-2011 Jasper Spaans