[lkml]   [2010]   [Mar]   [26]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
Messages in this thread
    SubjectRegressions: MSI vs HDA-Intel
    I have two systems that use the alsa hda-intel driver, both show
    regressions in relation to MSI.

    System 1: Athlon(tm) X2 BE-2400 with an AMD RS690/SB600 chipset
    00:14.2 Audio device [0403]: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel
    HDA) [1002:4383]
    (Mainboard is a MSI MS-7368)

    After upgrading from 2.6.31 to 2.6.33 I get a delay during bootup:
    [ 1.155925] HDA Intel 0000:00:14.2: PCI INT A -> GSI 16 (level,
    low) -> IRQ 16
    [ 1.159143] input: AT Translated Set 2 keyboard as
    [ 1.232595] firewire_core: created device fw0: GUID 00dc10000129c48f, S400
    [ 1.252677] hda_codec: ALC888: BIOS auto-probing.
    [ 1.259226] HDA Intel 0000:01:05.2: PCI INT B -> GSI 19 (level,
    low) -> IRQ 19
    [ 1.260293] HDA Intel 0000:01:05.2: irq 27 for MSI/MSI-X
    [ 1.314712] input: GenPS/2 Genius Mouse as
    [ 4.322508] hda-intel: azx_get_response timeout, switching to
    polling mode: last cmd=0x000f0000
    [ 5.332508] hda-intel: No response from codec, disabling MSI: last
    [ 6.342508] hda-intel: Codec #0 probe error; disabling it...
    [ 7.392508] hda_intel: azx_get_response timeout, switching to
    single_cmd mode: last cmd=0x000f0000
    [ 7.430464] ALSA device list:
    [ 7.431549] #0: HDA ATI SB at 0xfe7f4000 irq 16
    [ 7.432656] #1: HDA ATI HDMI at 0xfe9e8000 irq 27

    2.6.34-rc2 does not boot on this system, something related to the new
    bootmem allocator, so I can't say if this might already be fixed for

    Should the system be blacklisted like the two Asus Athlon X2 boards,
    or is this some other bug?

    System 2: Opteron(tm) 2218 with an nVidia MCP55 chipset
    00:06.1 Audio device [0403]: nVidia Corporation MCP55 High Definition
    Audio [10de:0371] (rev a2)
    (Mainboard is an ASUS KFN5-D SLI)

    Commit 80c43ed724797627d8f86855248c497a6161a214 disabled MSI for this
    system, but the MSI mode was working fine for all 2.6.33 versions I

    Should the generic blacklist disable MSI for all Athlon X2 instead of
    all nNvidia chipsets?

    If you need more information, please ask, I will try to provide
    anything you need.

    Thanks, Torsten

     \ /
      Last update: 2010-03-26 18:27    [W:0.021 / U:6.368 seconds]
    ©2003-2016 Jasper Spaans. hosted at Digital OceanAdvertise on this site