lkml.org 
[lkml]   [2009]   [Aug]   [7]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
Subject2.6.31-rc5 regression: x86 MCE malfunction on Thinkpad T42p
Hi,

I'm currently running linux-2.6.31-rc5-246-g90bc1a6 on
an old Thinkpad T42p. During boot I get the following:

Local APIC disabled by BIOS -- you can enable it with "lapic"
APIC: disable apic facility
...
mce: CPU supports 5 MCE banks
Disabling lock debugging due to kernel taint
------------[ cut here ]------------
WARNING: at arch/x86/kernel/apic/apic.c:247 native_apic_write_dummy+0x2d/0x39()
Hardware name: 2373Y4M
Modules linked in:
Pid: 0, comm: swapper Tainted: G M 2.6.31-rc5 #1
Call Trace:
[<c10248c1>] warn_slowpath_common+0x60/0x90
[<c10248fe>] warn_slowpath_null+0xd/0x10
[<c1013139>] native_apic_write_dummy+0x2d/0x39
[<c100dcd2>] intel_init_thermal+0xb6/0x144
[<c100d517>] ? mce_init+0x33/0xb0
[<c100db4b>] mce_intel_feature_init+0xb/0x4c
[<c14fc31e>] mcheck_init+0x1e2/0x253
[<c14faef4>] identify_cpu+0x30b/0x31b
[<c14d9af0>] identify_boot_cpu+0xd/0x23
[<c14d9b3c>] check_bugs+0xb/0xd4
[<c104f929>] ? delayacct_init+0x42/0x49
[<c14d493c>] start_kernel+0x25e/0x26d
[<c14d430b>] i386_start_kernel+0x65/0x6a
---[ end trace 4eaa2a86a8e2da22 ]---
...
CPU: Intel(R) Pentium(R) M processor 1.80GHz stepping 06

mcelog reports:

HARDWARE ERROR. This is *NOT* a software problem!
Please contact your hardware vendor
MCE 0
CPU 0 BANK 1
TIME 1249662514 Fri Aug 7 18:28:34 2009
MCG status:
MCi status:
Error overflow
Uncorrected error
Error enabled
Processor context corrupt
MCA: Unknown Error 30
STATUS f200000000000030 MCGSTATUS 0
MCGCAP 5 APICID 0 SOCKETID 0
CPUID Vendor Intel Family 6 Model 13

In .config I have:

CONFIG_X86_UP_APIC=y
# CONFIG_X86_UP_IOAPIC is not set
CONFIG_X86_LOCAL_APIC=y
CONFIG_X86_IO_APIC=y
# CONFIG_X86_REROUTE_FOR_BROKEN_BOOT_IRQS is not set
CONFIG_X86_MCE=y
# CONFIG_X86_OLD_MCE is not set
CONFIG_X86_NEW_MCE=y
CONFIG_X86_MCE_INTEL=y
# CONFIG_X86_MCE_AMD is not set
# CONFIG_X86_ANCIENT_MCE is not set
CONFIG_X86_MCE_THRESHOLD=y
# CONFIG_X86_MCE_INJECT is not set
CONFIG_X86_THERMAL_VECTOR=y


I guess I should try to boot with "lapic"? But I think
MCE worked without "lapic" in earlier kernels. On a 2.6.29.1
kernel dmesg said:

Local APIC disabled by BIOS -- you can enable it with "lapic"
...
Intel machine check architecture supported.
Intel machine check reporting enabled on CPU#0.

2.6.29.1 doesn't log any MCE events, so I doubt this is a HW problem.


Johannes


\
 
 \ /
  Last update: 2009-08-07 19:11    [from the cache]
©2003-2011 Jasper Spaans