lkml.org 
[lkml]   [2009]   [Jun]   [26]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
From
Subject[2.6.31-rc1] iwlagn (4965): no wireless due to RFKILL problem
Date
I've tried .31-rc1 on my HP 2510p notebook and the only problem I found 
was that wireless no longer works. The cause looks to be related to
RFKILL.

Initially when I booted all I got in dmesg was:
cfg80211: Using static regulatory domain info
cfg80211: Regulatory domain: EU
(start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp)
(2402000 KHz - 2482000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 2000 mBm)
(5170000 KHz - 5190000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 2300 mBm)
(5190000 KHz - 5210000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 2300 mBm)
(5210000 KHz - 5230000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 2300 mBm)
(5230000 KHz - 5330000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 2000 mBm)
(5490000 KHz - 5710000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 3000 mBm)
cfg80211: Calling CRDA for country: EU
iwlagn: Intel(R) Wireless WiFi Link AGN driver for Linux, 1.3.27kd
iwlagn: Copyright(c) 2003-2009 Intel Corporation
iwlagn 0000:10:00.0: PCI INT A -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
iwlagn 0000:10:00.0: setting latency timer to 64
iwlagn 0000:10:00.0: Detected Intel Wireless WiFi Link 4965AGN REV=0x4
iwlagn 0000:10:00.0: Tunable channels: 11 802.11bg, 13 802.11a channels
iwlagn 0000:10:00.0: irq 27 for MSI/MSI-X
phy0: Selected rate control algorithm 'iwl-agn-rs'
Normally I'd expect to see the following after that (from .30):
iwlagn 0000:10:00.0: firmware: requesting iwlwifi-4965-2.ucode
iwlagn 0000:10:00.0: loaded firmware version 228.57.2.23
Registered led device: iwl-phy0::radio
Registered led device: iwl-phy0::assoc
Registered led device: iwl-phy0::RX
Registered led device: iwl-phy0::TX
wlan0: authenticate with AP 00:14:c1:38:e5:15
wlan0: authenticated
wlan0: associate with AP 00:14:c1:38:e5:15
wlan0: RX AssocResp from 00:14:c1:38:e5:15 (capab=0x411 status=0 aid=1)
wlan0: associated
So it did not even try to load the firmware...


After the boot completed I tried unloading and reloading iwlagn, and then
I suddenly got:
iwlagn 0000:10:00.0: PCI INT A disabled
cfg80211: Using static regulatory domain info
cfg80211: Regulatory domain: EU
(start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp)
(2402000 KHz - 2482000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 2000 mBm)
(5170000 KHz - 5190000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 2300 mBm)
(5190000 KHz - 5210000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 2300 mBm)
(5210000 KHz - 5230000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 2300 mBm)
(5230000 KHz - 5330000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 2000 mBm)
(5490000 KHz - 5710000 KHz @ 40000 KHz), (600 mBi, 3000 mBm)
cfg80211: Calling CRDA for country: EU
iwlagn: Intel(R) Wireless WiFi Link AGN driver for Linux, 1.3.27kd
iwlagn: Copyright(c) 2003-2009 Intel Corporation
iwlagn 0000:10:00.0: PCI INT A -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
iwlagn 0000:10:00.0: setting latency timer to 64
iwlagn 0000:10:00.0: Detected Intel Wireless WiFi Link 4965AGN REV=0x4
iwlagn 0000:10:00.0: Tunable channels: 11 802.11bg, 13 802.11a channels
iwlagn 0000:10:00.0: irq 27 for MSI/MSI-X
phy0: Selected rate control algorithm 'iwl-agn-rs'
iwlagn 0000:10:00.0: firmware: requesting iwlwifi-4965-2.ucode
iwlagn 0000:10:00.0: loaded firmware version 228.57.2.23
iwlagn 0000:10:00.0: Radio disabled by HW RF Kill switch
I then noticed that the wireless led on the notbook was indeed off, but it
was totally unresponsive to any attempts to turn it on.

I also compared loaded modules; for .30:
cfg80211 65944 3 iwlagn,iwlcore,mac80211
iwlagn 113236 0
iwlcore 159172 1 iwlagn
led_class 5080 3 iwlcore,hp_accel,sdhci
lib80211 7520 1 iwlcore
mac80211 164744 2 iwlagn,iwlcore
rfkill 12276 5 hp_wmi,iwlcore
and for .31-rc1:
cfg80211 90808 3 iwlagn,iwlcore,mac80211
iwlagn 107856 0
iwlcore 167908 1 iwlagn
led_class 5064 3 iwlcore,hp_accel,sdhci
mac80211 167024 2 iwlagn,iwlcore
rfkill 20640 2 hp_wmi,cfg80211

Note that lib80211 no longer gets loaded.

After rebooting into .30 wireless worked again.

Cheers,
FJP

Relevant part of config (diff between .30 and .31-rc1):
CONFIG_WIRELESS=y
CONFIG_CFG80211=m
# CONFIG_CFG80211_REG_DEBUG is not set
+# CONFIG_CFG80211_DEBUGFS is not set
CONFIG_WIRELESS_OLD_REGULATORY=y
CONFIG_WIRELESS_EXT=y
CONFIG_WIRELESS_EXT_SYSFS=y
CONFIG_LIB80211=m
# CONFIG_LIB80211_DEBUG is not set
CONFIG_MAC80211=m
+# CONFIG_MAC80211_DEFAULT_PS is not set
+CONFIG_MAC80211_DEFAULT_PS_VALUE=1

#
# Rate control algorithm selection
#
CONFIG_MAC80211_RC_MINSTREL=y
# CONFIG_MAC80211_RC_DEFAULT_PID is not set
CONFIG_MAC80211_RC_DEFAULT_MINSTREL=y
CONFIG_MAC80211_RC_DEFAULT="minstrel"
CONFIG_MAC80211_MESH=y
CONFIG_MAC80211_LEDS=y
# CONFIG_MAC80211_DEBUGFS is not set
# CONFIG_MAC80211_DEBUG_MENU is not set
# CONFIG_WIMAX is not set
CONFIG_RFKILL=m
-CONFIG_RFKILL_INPUT=m
CONFIG_RFKILL_LEDS=y
+CONFIG_RFKILL_INPUT=y
# CONFIG_NET_9P is not set
[...]
CONFIG_IWLWIFI=m
CONFIG_IWLWIFI_LEDS=y
-CONFIG_IWLWIFI_RFKILL=y
# CONFIG_IWLWIFI_SPECTRUM_MEASUREMENT is not set
CONFIG_IWLWIFI_DEBUG=y
CONFIG_IWLAGN=m
CONFIG_IWL4965=y
# CONFIG_IWL5000 is not set
# CONFIG_IWL3945 is not set
# CONFIG_HOSTAP is not set
# CONFIG_B43 is not set
# CONFIG_B43LEGACY is not set
# CONFIG_ZD1211RW is not set
# CONFIG_RT2X00 is not set
# CONFIG_HERMES is not set
+# CONFIG_IWM is not set


\
 
 \ /
  Last update: 2009-06-26 13:39    [from the cache]
©2003-2011 Jasper Spaans