lkml.org 
[lkml]   [2008]   [Dec]   [20]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
    /
    From
    SubjectRe: need pci=nomsi or ahci fails to resume
    Date
    Brian J. Murrell wrote:
    > Hi,
    >
    > I've got an Acer Aspire 4350 here which I'm having some suspend/resume
    > difficulties. I'm using the Ubuntu 2.6.27-9-generic kernel (I've also
    > had the same problems with a 2.6.28-rc8 kernel.org kernel and it
    > suspends just fine and mostly resumes fine with the exception that I
    > don't seem to have a working disk after the resume. In dmesg I see the
    > following errors:
    >
    > [ 94.436968] NVRM: RmPowerManagement: 5
    > [ 95.093046] ata6: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
    > [ 95.093085] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
    > [ 95.093109] ata3: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
    > [ 95.093133] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
    > [ 95.257023] ata2: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
    > [ 95.761025] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
    > [ 100.257019] ata2.00: qc timeout (cmd 0xa1)
    > [ 100.257029] ata2.00: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x4)
    > [ 100.257031] ata2.00: revalidation failed (errno=-5)
    > [ 100.741023] ata2: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
    > [ 100.761016] ata1.00: qc timeout (cmd 0xec)
    > [ 100.761023] ata1.00: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x4)
    > [ 100.761025] ata1.00: revalidation failed (errno=-5)
    > [ 101.245023] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
    > [ 110.741015] ata2.00: qc timeout (cmd 0xa1)
    > [ 110.741021] ata2.00: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x4)
    > [ 110.741024] ata2.00: revalidation failed (errno=-5)
    > [ 111.225024] ata2: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
    > [ 111.245016] ata1.00: qc timeout (cmd 0xec)
    > [ 111.245024] ata1.00: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x4)
    > [ 111.245026] ata1.00: revalidation failed (errno=-5)
    > [ 111.729024] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
    > ...
    > [ 141.224101] ata2.00: qc timeout (cmd 0xa1)
    > [ 141.224110] ata2.00: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x4)
    > [ 141.224114] ata2.00: revalidation failed (errno=-5)
    > [ 141.224116] ata2.00: disabled
    > [ 141.224131] ata2: hard resetting link
    > [ 141.709018] ata2: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
    > [ 141.709022] ata2: EH complete
    > [ 141.729016] ata1.00: qc timeout (cmd 0xec)
    > [ 141.729021] ata1.00: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x4)
    > [ 141.729023] ata1.00: revalidation failed (errno=-5)
    > [ 141.729025] ata1.00: disabled
    > [ 141.729030] ata1: hard resetting link
    > [ 142.317017] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
    > [ 142.317021] ata1: EH complete
    > [ 142.317055] sd 0:0:0:0: [sda] START_STOP FAILED
    > [ 142.317057] sd 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=DID_BAD_TARGET driverbyte=DRIVER_OK,SUGGEST_OK
    > [ 142.317068] PM: Device 0:0:0:0 failed to resume: error 262144
    > [ 142.828749] PM: resume devices took 48.708 seconds
    > [ 142.828758] ------------[ cut here ]------------
    > [ 142.828761] WARNING: at /build/buildd/linux-2.6.27/kernel/power/main.c:176 suspend_test_finish+0x74/0x80()
    > [ 142.828764] Modules linked in: rfcomm sco bridge stp bnep l2cap bluetooth ppdev powernow_k8 cpufreq_ondemand cpufreq_powersave cpufreq_userspace cpufreq_stats cpufreq_conservative freq_table sbs sbshc container pci_slot ipv6 af_packet iptable_filter ip_tables x_tables parport_pc lp parport snd_hda_intel arc4 ecb snd_pcm_oss snd_mixer_oss joydev crypto_blkcipher acer_wmi snd_pcm led_class ath9k psmouse mac80211 pcspkr evdev serio_raw nvidia(P) snd_seq_dummy agpgart cfg80211 snd_seq_oss snd_seq_midi i2c_core snd_rawmidi snd_seq_midi_event snd_seq snd_timer snd_seq_device snd shpchp pci_hotplug soundcore snd_page_alloc video output battery wmi button ac ext3 jbd mbcache loop sd_mod sr_mod cdrom crc_t10dif sg usb_storage libusual ahci tg3 libphy libata scsi_mod dock ehci_hcd ohci_hcd usbcor
    > e thermal processor fan fbcon tileblit font bitblit softcursor fuse
    > [ 142.828821] Pid: 5796, comm: pm-suspend Tainted: P 2.6.27-9-generic #1
    > [ 142.828825] [<c037c4b6>] ? printk+0x1d/0x1f
    > [ 142.828832] [<c0131de9>] warn_on_slowpath+0x59/0x90
    > [ 142.828838] [<c014d255>] ? sched_clock_cpu+0xd5/0x170
    > [ 142.828843] [<c014c0af>] ? down_trylock+0x2f/0x40
    > [ 142.828847] [<c01324c2>] ? try_acquire_console_sem+0x12/0x40
    > [ 142.828851] [<c024e580>] ? kobject_put+0x20/0x50
    > [ 142.828856] [<c015d204>] suspend_test_finish+0x74/0x80
    > [ 142.828860] [<c015d2f6>] suspend_devices_and_enter+0xe6/0x190
    > [ 142.828865] [<c015d571>] enter_state+0xd1/0x100
    > [ 142.828867] [<c015d625>] state_store+0x85/0xd0
    > [ 142.828870] [<c015d5a0>] ? state_store+0x0/0xd0
    > [ 142.828873] [<c024e444>] kobj_attr_store+0x24/0x30
    > [ 142.828876] [<c01ff4c7>] sysfs_write_file+0x97/0x100
    > [ 142.828880] [<c01b24c0>] vfs_write+0xa0/0x110
    > [ 142.828883] [<c01ff430>] ? sysfs_write_file+0x0/0x100
    > [ 142.828887] [<c01b2602>] sys_write+0x42/0x70
    > [ 142.828890] [<c0103f7b>] sysenter_do_call+0x12/0x2f
    > [ 142.828894] =======================
    > [ 142.828896] ---[ end trace 25d69a100d20ea19 ]---
    > [ 142.829545] PM: Finishing wakeup.
    > [ 142.829548] Restarting tasks ... done.
    > [ 143.062508] sd 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=DID_BAD_TARGET driverbyte=DRIVER_OK,SUGGEST_OK
    > [ 143.062524] end_request: I/O error, dev sda, sector 67465536
    > [ 143.062624] Buffer I/O error on device sda2, logical block 5811496
    > [ 143.063189] sd 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=DID_BAD_TARGET driverbyte=DRIVER_OK,SUGGEST_OK
    > [ 143.063194] end_request: I/O error, dev sda, sector 67465536
    > [ 143.063288] Buffer I/O error on device sda2, logical block 5811496
    > [ 143.064581] sd 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=DID_BAD_TARGET driverbyte=DRIVER_OK,SUGGEST_OK
    > [ 143.064590] end_request: I/O error, dev sda, sector 67465536
    > [ 143.064685] Buffer I/O error on device sda2, logical block 5811496
    > [ 143.065017] sd 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=DID_BAD_TARGET driverbyte=DRIVER_OK,SUGGEST_OK
    > [ 143.065022] end_request: I/O error, dev sda, sector 67465536
    > [ 143.065116] Buffer I/O error on device sda2, logical block 5811496
    > [ 143.848550] sd 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=DID_BAD_TARGET driverbyte=DRIVER_OK,SUGGEST_OK
    > [ 143.848573] end_request: I/O error, dev sda, sector 27309280
    > [ 143.848692] Buffer I/O error on device sda2, logical block 791964
    > [ 143.848801] lost page write due to I/O error on sda2
    > [ 143.848835] sd 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=DID_BAD_TARGET driverbyte=DRIVER_OK,SUGGEST_OK
    > [ 143.848844] end_request: I/O error, dev sda, sector 53386904
    > [ 143.848950] Buffer I/O error on device sda2, logical block 4051667
    > [ 143.849069] lost page write due to I/O error on sda2
    >
    > The hardware inventory is:
    >
    > 00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a2)
    > 00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation Device 075e (rev a2)
    > 00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] SMBus (rev a1)
    > 00:01.3 Co-processor: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Co-Processor (rev a2)
    > 00:01.4 RAM memory: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a1)
    > 00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1)
    > 00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1)
    > 00:04.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1)
    > 00:04.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1)
    > 00:07.0 Audio device: nVidia Corporation Realtek ALC1200 8-Channel High Definition Audio Codec (rev a1)
    > 00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1)
    > 00:09.0 SATA controller: nVidia Corporation Device 0ad5 (rev a2)
    > 00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge (rev a1)
    > 00:13.0 PCI bridge: nVidia Corporation Device 077a (rev a1)
    > 00:14.0 PCI bridge: nVidia Corporation Device 077a (rev a1)
    > 00:15.0 PCI bridge: nVidia Corporation Device 077a (rev a1)
    > 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h HyperTransport Configuration (rev 40)
    > 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Address Map
    > 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h DRAM Controller
    > 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Miscellaneous Control
    > 00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Link Control
    > 02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9100M G (rev a2)
    > 08:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5764M Gigabit Ethernet PCIe (rev 10)
    > 0b:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
    >
    > Through some poking around, I have come to discover that I need to boot
    > the kernel with pci=nomsi in order to have the SATA disk work after a
    > resume (I don't really need the option just to have it boot with this
    > kernel though unlike previous 2.6.24 kernels).
    >
    > This bug looks remarkably like http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?
    > id=11178 however I've checked the source for the kernel I'm using and it
    > has the patch from that bug in it already and I've even built a
    > 2.6.28-rc8 kernel and I still have the same problem.

    You might want to verify this still happens without the nvidia driver
    loaded..



    \
     
     \ /
      Last update: 2008-12-20 07:07    [W:0.053 / U:0.160 seconds]
    ©2003-2016 Jasper Spaans. hosted at Digital OceanAdvertise on this site