lkml.org 
[lkml]   [2007]   [Mar]   [8]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: mm snapshot broken-out-2007-03-05-02-22.tar.gz uploaded
At Thu, 08 Mar 2007 12:05:49 -0500,
Randy Cushman wrote:
>
> Takashi Iwai wrote:
> > At Thu, 8 Mar 2007 17:52:43 +0100,
> > Michal Piotrowski wrote:
> >
> >> On 08/03/07, Takashi Iwai <tiwai@suse.de> wrote:
> >>
> >>> At Thu, 08 Mar 2007 16:42:26 +0100,
> >>> Michal Piotrowski wrote:
> >>>
> >>>>> Also, it'd be helpful if you compare
> >>>>> /proc/asound/card0/codec97#0/ac97#0-0+regs file before and after the
> >>>>> patch. This reveals which register bits differ actually.
> >>>>>
> >>>> a2.txt is form 2.6.21-rc3 witchout 831466f4ad2b5fe23dff77edbe6a7c244435e973
> >>>>
> >>>> diff -uprN a2.txt /proc/asound/card0/codec97#0/ac97#0-0+regs
> >>>> --- a2.txt 2007-03-08 16:36:47.000000000 +0100
> >>>> +++ /proc/asound/card0/codec97#0/ac97#0-0+regs 2007-03-08 16:36:49.447083597 +0100
> >>>> @@ -56,8 +56,8 @@
> >>>> 0:6e = 0000
> >>>> 0:70 = 0000
> >>>> 0:72 = 0004
> >>>> -0:74 = 1001
> >>>> -0:76 = 64a4
> >>>> +0:74 = 1201
> >>>> +0:76 = 7ca4
> >>>> 0:78 = 000c
> >>>> 0:7a = 0000
> >>>> 0:7c = 4144
> >>>>
> >>> OK, some wrong bits there. Could you try the patch below?
> >>>
> >> Problem fixed. Thanks!
> >>
> >> (speaker-test -c6 -Dplug:surround51 is still broken)
> >>
> >
> > Hm, how about turning off "Spread Front To..." control and run
> > speaker-test?
> >
> >
> > Takashi
> >
> >
> >
> Michal and Takashi,
>
> I've been researching your issue this morning. I just noticed that your
> exchange had ensued.
>
> I configured my AD1986-based system as closely as I could to match your
> AD1985 mixer settings. In doing so, I experienced results similar to
> what I'm assuming you described: Only front channel sound came out of
> the surround and c/lfe jacks.
>
> Here is what I had to change to get the appropriate multichannel sound:
>
> 1) The command "speaker-test -c6" does not work on my system. I have to
> use "speaker-test -Dsurround51 -c6" (Perhaps this is related to running
> an old version of speaker-test.)
>
> 2) I disabled "Spread Front to Surround and Center/LFE"
>
> The explanation for 2) is this: There can be only one source for each
> of the Surround and Center/LFE jacks active at one time. When "Spread
> Front to Surround and Center/LFE" is disabled, the surround channels go
> to the the jacks; when this control is enabled, ONLY the front channels
> go to the surround and c/lfe jacks.
>
> Considering the register values Michal provided and Takashi's patch:
>
> The logic of the code is as follows: (Slightly simplifying,) functions
> is_shared_linein() and is_shared_micin() return TRUE if the mixer is
> configured for shared jacks AND NOT for 6 channel mode. In this case it
> is appropriate to
> set these bits (LODIS and CLDIS).

Yep. So, can you confirm that my fix is OK?
Then I'll queue it up to ALSA tree.


thanks,

Takashi
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@vger.kernel.org
More majordomo info at http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at http://www.tux.org/lkml/

\
 
 \ /
  Last update: 2007-03-08 19:55    [from the cache]
©2003-2011 Jasper Spaans