[lkml]   [2005]   [Feb]   [23]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
Messages in this thread
    SubjectRe: 2.6.11-rc4-mm1 (VFS: Cannot open root device "301")
    Steven Cole wrote:
    > Andrew Morton wrote:
    >> Steven Cole <> wrote:
    >>> I am having trouble getting recent -mm kernels to boot on my test box.
    >>> For 2.6.11-rc3-mm2 and 2.6.11-rc4-mm1 I get the following:
    >>> VFS: Cannot open root device "301" or unknown-block(3,1)
    >>> Please append a correct "root=" boot option
    >>> Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on
    >>> unknown-block(3,1)
    > [snipped]
    >> Please set CONFIG_BASE_FULL=y. Check that this causes
    >> then retest.
    > Yes, that worked. 2.6.11-rc4-mm1 now boots OK, but hdb1 seems to be
    > missing.
    > [root@spc1 steven]# uname -r
    > 2.6.11-rc4-mm1-GX110
    > [root@spc1 steven]# mount -t reiser4 /dev/hdb1 /reiser4_testing
    > mount: special device /dev/hdb1 does not exist
    > Reading another post (and looking in /dev), I tried hdq:
    > [root@spc1 steven]# mount -t reiser4 /dev/hdq1 /reiser4_testing
    > [root@spc1 steven]# df -T
    > Filesystem Type Size Used Avail Use% Mounted on
    > /dev/hda1 ext3 304M 75M 214M 26% /
    > /dev/hda9 reiserfs 8.3G 3.9G 4.4G 48% /home
    > /dev/hda8 ext3 464M 8.1M 432M 2% /tmp
    > /dev/hda6 ext3 7.4G 1.7G 5.4G 24% /usr
    > /dev/hda7 ext3 1.9G 86M 1.7G 5% /var
    > /dev/hdq1 reiser4 18G 217M 18G 2% /reiser4_testing
    > Snipped from dmesg:
    > hda: ST320423A, ATA DISK drive
    > hdb: WDC WD200BB-75AUA1, ATA DISK drive
    > ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
    > Probing IDE interface ide1...
    > hdc: SONY CD-RW CRX160E, ATAPI CD/DVD-ROM drive
    > ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
    > Probing IDE interface ide2...
    > Probing IDE interface ide3...
    > Probing IDE interface ide4...
    > Probing IDE interface ide5...
    > hda: max request size: 128KiB
    > hda: 40011300 sectors (20485 MB) w/512KiB Cache, CHS=39693/16/63, UDMA(66)
    > hda: cache flushes not supported
    > /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0: p1 p2 < p5 p6 p7 p8 p9 >
    > hdb: max request size: 128KiB
    > hdb: 39102336 sectors (20020 MB) w/2048KiB Cache, CHS=38792/16/63, UDMA(66)
    > hdb: cache flushes not supported
    > /dev/ide/host0/bus0/target1/lun0: p1
    > Steven

    (Replying to myself)
    I decided to fix 2.6.11-rc3-mm1 with CONFIG_BASE_FULL=y and see if
    the hdb/hdq confusion existed with that earlier kernel, but when I
    ran lilo, I got a "Fatal: cache_add: LILO internal error" message.

    [root@spc1 steven]# /sbin/lilo -v
    LILO version 22.6.1, Copyright (C) 1992-1998 Werner Almesberger
    Development beyond version 21 Copyright (C) 1999-2004 John Coffman
    Released 17-Nov-2004, and compiled at 20:03:17 on Jan 15 2005

    Reading boot sector from /dev/hda
    Fatal: cache_add: LILO internal error

    This box is still running 2.6.11-rc4-mm1 from above, and was booted
    with append="root=0301" accidentally left in lilo.conf from earlier testing.


    To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
    the body of a message to
    More majordomo info at
    Please read the FAQ at

     \ /
      Last update: 2005-03-22 14:10    [W:0.025 / U:0.948 seconds]
    ©2003-2016 Jasper Spaans. hosted at Digital OceanAdvertise on this site