lkml.org 
[lkml]   [2003]   [May]   [6]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
    Patch in this message
    /
    Date
    From
    SubjectRe: [IDE] trying to make MO drive work with ide-floppy/ide-cd
    On 6 May 2003, Alan Cox wrote:

    > I'm not aware of any plans to make ide-floppy handle that disk, or reasons
    > you would want to use ide floppy in 2.5 not the ide-cd layer (which does
    > now handle writable devices I believe).

    Okay, didn't think of that, so I now tried using ide-cd for the MO drive
    (2.5.68+bkcvs). I still had to patch ide-probe.c, just passing "hde=cdrom"
    did not do what I wanted. ;)

    Now I get the following at bootup:

    hde: FUJITSU MCC3064AP, ATAPI OPTICAL drive
    hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
    hde: set_drive_speed_status: error=0x04
    Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
    end_request: I/O error, dev hde, sector 0
    hde: packet command error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
    hde: packet command error: error=0x50
    end_request: I/O error, dev hde, sector 0
    ATAPI device hde:
    Error: Illegal request -- (Sense key=0x05)
    Invalid field in command packet -- (asc=0x24, ascq=0x00)
    The failed "Mode Sense 10" packet command was:
    "5a 00 2a 00 00 00 00 00 18 00 00 00 00 00 00 00 "
    Error in command data byte 8800
    hde: packet command error: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
    hde: packet command error: error=0x50
    end_request: I/O error, dev hde, sector 0
    ATAPI device hde:
    Error: Illegal request -- (Sense key=0x05)
    Invalid field in command packet -- (asc=0x24, ascq=0x00)
    The failed "Mode Sense 10" packet command was:
    "5a 00 2a 00 00 00 00 00 18 00 00 00 00 00 00 00 "
    Error in command data byte 8800
    end_request: I/O error, dev hde, sector 0

    This doesn't look encouraging. However, the MO drive sort of works:

    # mount -t ext2 /dev/hde /mnt/mo
    mount: block device /dev/hde is write-protected, mounting read-only

    The disk gets mounted and reading works just fine. No write support,
    though. To reiterate, everything works under 2.4 using ide-scsi.

    What can I do to help get this drive supported under 2.5/ide-cd?

    I'll check if reading from the MO drive works with ide-cd under 2.4
    as well. If it does: what about a patch that makes ATAPI MO drives
    and CD writers behave the same on 2.4: read-only with native ide drivers,
    read-write with ide-scsi?

    --- linux-2.5/drivers/ide/ide-probe.c Sat Apr 26 18:49:57 2003
    +++ build25/drivers/ide/ide-probe.c Tue May 6 15:42:40 2003
    @@ -221,6 +221,7 @@ static inline void do_identify (ide_driv
    break;
    case ide_optical:
    printk ("OPTICAL");
    + type = ide_cdrom;
    drive->removable = 1;
    break;
    default:
    --
    Ciao,
    Pascal

    -
    To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
    the body of a message to majordomo@vger.kernel.org
    More majordomo info at http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
    Please read the FAQ at http://www.tux.org/lkml/

    \
     
     \ /
      Last update: 2005-03-22 13:35    [W:0.022 / U:30.476 seconds]
    ©2003-2016 Jasper Spaans. hosted at Digital OceanAdvertise on this site