[lkml]   [2003]   [Nov]   [6]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
Messages in this thread
    SubjectBadness in as_put_request with 2.6.0-test9-mm2
    After updating my CD/DVD drive's firmware to a newer version, I rebooted my
    system to test the device. I successfully mounted and unmounted a DVD that
    was formatted with UDF; yet I got this badness message on 2.6.0-test9-mm2:

    cdrom: open failed.
    UDF-fs INFO UDF 0.9.7 (2002/11/15) Mounting volume 'ROBIN_WILLIAMS_LIVE_ON_BROADWA',
    timestamp 2003/01/06 17:46 (1000)
    arq->state 4
    Badness in as_put_request at drivers/block/as-iosched.c:1783
    Call Trace:
    [<c0290d01>] as_put_request+0x62/0xc0
    [<c02869f4>] elv_put_request+0x1f/0x21
    [<c02899f1>] __blk_put_request+0x6d/0xb5
    [<c0289acf>] blk_put_request+0x96/0x1ab
    [<c028e048>] scsi_cmd_ioctl+0x23a/0x59a
    [<c0157294>] kmem_cache_alloc+0xe2/0x1fd
    [<c02a9b31>] ide_cdrom_check_media_change_real+0x35/0x51
    [<c02afc11>] media_changed+0x60/0x87
    [<c02afc6d>] cdrom_media_changed+0x35/0x37
    [<c02a19fa>] generic_ide_ioctl+0x936/0x9e0
    [<c02aa9cb>] idecd_open+0x69/0x8c
    [<c01851aa>] do_open+0x247/0x70a
    [<c018469c>] bd_acquire+0x1b7/0x3fd
    [<c0178d86>] get_empty_filp+0x4f/0xe8
    [<c01856ed>] blkdev_open+0x0/0x78
    [<c0185721>] blkdev_open+0x34/0x78
    [<c02aaa52>] idecd_ioctl+0x35/0x6c
    [<c028bd6d>] blkdev_ioctl+0xa5/0x449
    [<c0192d72>] sys_ioctl+0x204/0x3ee
    [<c0176eab>] sys_open+0x7e/0x8b
    [<c03b8cd6>] sysenter_past_esp+0x43/0x65

    This is what the IDE subsystem has to say:

    Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
    ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
    ICH3M: IDE controller at PCI slot 0000:00:1f.1
    PCI: Enabling device 0000:00:1f.1 (0005 -> 0007)
    ICH3M: chipset revision 2
    ICH3M: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide0: BM-DMA at 0x1860-0x1867, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio
    ide1: BM-DMA at 0x1868-0x186f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:pio
    hda: IC25N030ATCS04-0, ATA DISK drive
    Using anticipatory io scheduler
    ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
    ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
    hda: max request size: 128KiB
    hda: 58605120 sectors (30005 MB) w/1768KiB Cache, CHS=58140/16/63, UDMA(100)
    hda: hda1 hda2 < hda5 hda6 hda7 hda8 hda9 hda10 hda11 hda12 >
    hdc: ATAPI 24X DVD-ROM CD-R/RW drive, 2048kB Cache, UDMA(33)

    And this is what hdparm says about my CD drive:

    HDIO_GET_MULTCOUNT failed: Invalid argument
    IO_support = 1 (32-bit)
    unmaskirq = 1 (on)
    using_dma = 1 (on)
    keepsettings = 0 (off)
    readonly = 1 (on)
    readahead = 256 (on)
    HDIO_GETGEO failed: Invalid argument

    Should I try fiddling with my hdparm settings, or is it related to the firmware


    Brad Chapman

    Permanent e-mail:

    Do you Yahoo!?
    Protect your identity with Yahoo! Mail AddressGuard
    To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
    the body of a message to
    More majordomo info at
    Please read the FAQ at

     \ /
      Last update: 2005-03-22 13:58    [W:0.020 / U:42.180 seconds]
    ©2003-2016 Jasper Spaans. hosted at Digital OceanAdvertise on this site