lkml.org 
[lkml]   [1997]   [Oct]   [27]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
    /
    Date
    From
    Subjectodd audio failure
    I'm getting an odd audio failure at random intervals.  It seems to be
    something to do with opening /dev/dsp. "strace mpg123 *.mp3 ; free" gave
    me this:
    [snip]
    open("/dev/dsp", O_WRONLY) = -1 ENOMEM (Out of memory)
    write(2, "Can\'t open /dev/dsp!\n", 21Can't open /dev/dsp!
    ) = 21
    _exit(1) = ?
    total used free shared buffers cached
    Mem: 160384 147200 13184 30872 15168 89236
    -/+ buffers: 42796 117588
    Swap: 147160 268 146892

    As you can see, I've got plenty of RAM free. I've found that if I use
    chipmunk (a memory tester for linux) with some obscene amount of RAM
    allocated (like 50MB), test for a bit and then quit chipmunk this happens:
    running chipmunk with MEGS=50
    total used free shared buffers cached
    Mem: 160384 158208 2176 37220 5916 21488
    right after killing chipmunk
    total used free shared buffers cached
    Mem: 160384 75376 85008 36848 5828 21260

    And guess what, sound now works just fine! In a day or two (or less, I
    haven't figured out when it does this) it will stop working again until I
    suddenly free up large amounts of memory.

    I'm running a 2.0.30 kernel, using an old SB 16 ISA which is not
    Plug-and-Pray. If anyone needs more info than I've provided just let me
    know and I'll be happy to help. Please cc me because sometimes I don't
    have time to read the digest. Here are my config options for sound:

    # Sound
    CONFIG_SOUND=m
    # CONFIG_PAS is not set
    CONFIG_SB=y
    CONFIG_ADLIB=y
    # CONFIG_GUS is not set
    # CONFIG_MPU401 is not set
    # CONFIG_UART6850 is not set
    # CONFIG_PSS is not set
    # CONFIG_GUS16 is not set
    # CONFIG_GUSMAX is not set
    # CONFIG_MSS is not set
    # CONFIG_SSCAPE is not set
    # CONFIG_TRIX is not set
    # CONFIG_MAD16 is not set
    # CONFIG_CS4232 is not set
    # CONFIG_MAUI is not set
    CONFIG_AUDIO=y
    CONFIG_MIDI=y
    CONFIG_YM3812=y
    SBC_BASE=220
    SBC_IRQ=5
    SBC_DMA=1
    SB_DMA2=5
    SB_MPU_BASE=0
    SB_MPU_IRQ=-1
    DSP_BUFFSIZE=65536
    # CONFIG_LOWLEVEL_SOUND is not set

    ----------------------------
    Nathan Field -- Activities: Consultant for CS Dept, building a Beowolf
    machine for Math Dept. and passing my classes at Harvey
    Mudd College in my free time.
    For my PGP public key finger nathan@lanfear.st.hmc.edu



    \
     
     \ /
      Last update: 2005-03-22 13:40    [W:0.019 / U:30.976 seconds]
    ©2003-2016 Jasper Spaans. hosted at Digital OceanAdvertise on this site